« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Bogatstvo hrvatskog mora

U Zadru otvoren regionalni seminar o podvodnoj baštini

U organizaciji Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju, otvoren je seminar koji traje do 4. listopada

(Wikipedia)
Više o

Božo Biškupić

,

hrvatsko podmorje

,

arheološka istraživanja

U radu seminara sudjeluje više desetaka podvodnih arheologa i stručnjaka za arheologiju, te djelatnika kulture iz više zemalja, a skup je otvorio ministar kulture Božo Biškupić.

Pozdravljajući sudionike ministar Biškupić istaknuo je kako već 40 godina u Hrvatskoj traju podvodna arhoeloška istraživanja. Do danas je 400 evidentiranih podvodnih arheoloških lokaliteta, devet ih je zaštićeno mrežama i mogu se posjećivati i razgledati, a više od sto ih je upisano u Registar hrvatske podvodne arheologije.

Kao jedan od svjetski najpoznatijih pronalazaka, ministar Biškupić je spomenuo kip Apoksiomena, kojeg su naši stručnjaci u suradnji s talijanskim, restaurirali sedam godina.

"Uskoro ćemo ga, nadam se u listopadu, pokazati i u Muzeju antičkoga stakla u Zadru, kako bi ga neko vrijeme mogli razgledati Zadrani i turisti i posjetitelji Zadra", kazao je Biškupić.

Brončani antički kip Apoksiomena, iz II. ili I. stoljeća prije Krista, izronjen je 1999. u moru kod Lošinja. Nakon duge desalinizacije antički kip je pomno restauriran.

Ministar Biškupić podsjetio je kako je Hrvatski restauratorski zavod 2007. dobio nagradu EU za zaštitu baštine - Europa Nostra, upravo za restauraciju te statue, koja je više od 2000 godina bila pod morem.

Također je naglasio kako će osnivanje Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru, prvoga takve vrste na Mediteranu, omogućiti nastavak projekata istraživanja podvodne kulture baštine, te općenito istraživanje, zaštitu i predstavljanje pronađenih predmeta kulturne baštine.

Već sada postoje ponude iz više zemalja koje žele poslati svoje ljude na izobrazbu u Međunarodni centra za podvodnu arheologiju u Zadru, a želja UNESCO-a je da Centar bude vodeća institucija takve vrste na Mediteranu i šire.

Zadar nije više samo zemljopisno središte Jadrana, nego i kulturno središte Mediterana, istaknuo je ministar Biškupić, otvarajući Regionalni seminar za podvodnu baštinu u Zadru.

Višednevni seminar ima tri tematska dijela: Ratifikacija i implementacija UNESCO-ove konvencije o podvodnoj arheološkoj baštini u zemljama istočnoga Mediterana i jugoistočne Europe, Dosadašnja dostignuća u zaštiti podvodnih dobara i primjeri međunarodne suradnje, te Buduća aktivnost Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju.(hina/metro-portal)

02.10.2009. 11:51:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh