« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
što se babi htilo...

Patetični Sanaderovi snovi o veličini

Rezolucija Europskog parlamenta je dobra jer afirmira međunarodno pravo

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vjekoslav Skledar/CROPIX)
Više o

Ivo Sanader

,

blokada pregovora s EU

,

Sanader intervju

Predsjednik Vlade Ivo Sanader u razgovoru za sutrašnji Novi list ocijenio je da je rezolucija Europskog parlamenta u kojoj se međunarodno pravo navodi kao temelj za rješenje graničnog prijepora "dobra, jer afirmira međunarodno pravo kao načelo rješavanja prijepora između Hrvatske i Slovenije".

Subotnji Novi List donosi intervju s premijerom pod naslovom "Kad Slovenija skine blokadu, spremni smo za EU" u kojemu je, među ostalim, govorio o blokadi pregovora, antirecesijskim mjerama i skorim lokalnim izborima.

Predsjednik Vlade ocijenio je da je važno što je rezoluciju donijelo najviše zakonodavno tijelo EU te da će to biti važna potpora našim diplomatskim nastojanjima da se prijepor odvoji od pregovora i da se ipak u konačnici donese pravorijek pred međunarodnim pravnim institucijama.

Potvrdio je da se u rezoluciji ne spominje Međunarodni sud u Haagu, dodavši da se spominje međunarodno pravo kao glavno načelo, te je na upit može li biti riječ o nekoj novoj zamci kazao je da će "to Slovenci možda tumačiti na drugačiji način od nas", ali da "međunarodno pravo znači da se mora striktno poštivati UN-ova konvencija o pravu mora iz 1982., a također je logično da to bude sud koji se time bavi jer je za to osnovan."

Govoreći o datumu ulaska u EU, premijer je rekao da o tome nije dobro spekulirati te da prije svega moramo pronaći način da Slovenija deblokira pregovore.

"Ključno je pitanje hoće li se Europa vratiti načelima na kojima je utemeljena i afirmirana, a to su pitanja solidarnosti, međunarodnog prava i načela kooperacije, suradnje umjesto konfrontacije. Dakle, nema ucjena, nema sprječavanja pristupanja Hrvatske ili bilo koje zemlje zbog bilateralnih pitanja", rekao je Sanader i ponovio da Hrvatska neće raditi probleme drugim zemljama na putu u EU te da ni centimetar hrvatskog teritorija ne može i neće doći u pitanje.

Na upit slaže li se s tvrdnjom da je 2012. izvan rokova koje su i najveći pesimisti spominjali kada je riječ o pristupanju EU, odgovorio je da se o tome može raspravljati, ali da najprije treba riješiti deblokadu i da je Hrvatska spremna u jednom danu zatvoriti i 15 poglavlja.

Na pitanje o novim antirecesijskim mjerama, rekao je da će se najprije primijeniti donesene, da će Vlada pratiti što se događa, razmišljati o novim mjerama i donijeti ih kada bude vrijeme.

"Prva zadaća je rebalans proračuna, svođenje na održivi proračun, a računamo na deficit oko jedan do 1,5 posto", rekao je premijer dodavši da ako bude trebalo "ne isključuje dodatno zaduživanje Hrvatske u inozemstvu", a da bi se novac s domaćeg tržišta oslobodio za gospodarstvo.

Ocijenio je da kriza sa Slovenijom neće loše utjecati na kreditni rejting Hrvatske, nego da će nam "rejting učvrstiti ulazak u NATO 3. travnja".

Premijer se nije složio s tvrdnjom da je vanjski dug premašio BDP po prvi puta, kazavši da stručnjaci koji o tome govore ne uračunavaju u BDP sivu ekonomiju, koja pripada u BDP. "Mi moramo dodati tih 15 do 20 posto, ne znam točno koliko, a neke su zemlje imale i 30 posto, što smo mi smanjili prije nego uđemo u EU da bismo dobili novce iz kohezijskih fondova EU", rekao je.

Govoreći o drugom mirovinskom stupu, premijer je rekao da je ključno načelo dobrovoljnosti da se nikoga neće tjerati u prvi stup te da će se prije konačne odluke o drugom stupu pričekati završetak rasprave sa stručnjacima i umirovljeničkim udrugama.

Sanader je rekao da na lokalnim izborima u Rijeci i u Primorsko-goranskoj županiji očekuje pobjedu HDZ-a, istaknuvši da ta stranka ima jake kandidate - za gradonačelnicu Vesnu Buterin, a za župana Josipa Borića.

Komentirajući kritike iz oporbe da je u srijedu posjetio Rijeku u funkciji političke kampanje, Sanader je među ostalim ocijenio da je to pravo kritičara, upitavši "je li trebalo ne potpisati ugovore u 3. maju da nas netko ne bi optužio za ne znam što?"

Na upit hoće li biti kandidat HDZ-a za predsjednika države rekao je da o tome uopće ne razmišlja, a na opetovani upit znači li to da kandidatura nije isključena, odgovorio je niječno, ističući da su prioritet lokalni izbori, odnosno pobjeda HDZ-a.

 

14.03.2009. 08:50:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh