« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

U tri tjedna 42 milijuna eura od vinjeta

U Sloveniji u tri tjedna prodali 1,2 milijuna vinjeta

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Bruno Konjević, CROPIX)
Više o

vinjete

,

Slovenci

Uz rijetke pojave regionalnog nezadovoljstva Slovenci najvećim dijelom podržavaju uvođenje vinjeta koje su im od početka ovog mjeseca omogućile jeftiniju vožnju autocestama, a državni proračun znatno je povećao svoje prihode, ocjenjuju u srijedu slovenski mediji.

U prva 22 dana od puštanja u promet polugodišnjih vinjeta državna agencija za autoceste DARS prodala je 1,2 milijuna vinjeta za osobna vozila po cijeni 35 eura i 20 tisuća vinjeta za motocikle po 17,5 eura, piše u srijedu poslovni list "Finance" koji se poziva na službene podatke DARS-a.

S prodajom vinjeta DARS je u manje od mjesec dana tako ostvario prihod od 42,35 milijuna eura, čemu treba pridodati i cestarinu od teretnih vozila koja se i dalje naplaćuje starim sustavom, na naplatnim kućicama, piše list.

Uz to, DARS procjenjuje da je oko 200.000 vinjeta prodano u susjednim državama, pa su rezultati uvođenja vinjeta financijski odlični ako se usporede s 218,3 milijuna eura, koliko je DARS zaradio naplatom cestarine starim načinom u cijeloj prošloj godini.

Do sada je - navodi poslovni list "Finance" - na slovenskim cestama naplaćena 1021 kazna za vožnju bez vinjete, čime je u državni proračun čiji prihod predstavljaju naplaćene kazne prispjelo 153 tisuće eura. Kazne za vožnju bez vinjete iznose inače od 300 do 800 eura.

Kako navodi RTV Slovenija, u DARS-u odbijaju kritike inozemnih vozača u tranzitu kroz Sloveniju da nisu bili pravodobno i potpuno informirani o vinjetama, a nakon što su nedavno posebne table, s upozorenjem da u Sloveniji na autocesti treba imati vinjetu, postavljene u Austriji, priprema se i njihovo postavljanje i u Italiji, navodi Slovenska televizija.

U DARS-u, međutim, navode da često bilježe slučajeve da vozači iz susjednih i bližih država koji dugo godina putuju kroz Sloveniju ponekad nemaju vinjetu, dok su oni koji dolaze iz udaljenih krajeva njome opremljeni. (HINA)

Prosvjedi u MariboruSlovenski tisak navodi da su domaći vozači vrlo zadovoljni protočnošću prometa i manjim gužvama na cestama nakon što su uvedene vinjete, a u prvom redu time da se sada za nekoliko desetaka eura njima mogu voziti cijele godine. Ipak, ima i slučajeva nezadovoljstva nekih vozača u pojedinim sredinama oko toga da li je na nekim cestama obvezno imati vinjetu ili ne. Prosvjede nekih vozača u Mariboru tako je izazvalo tumačenje da je vinjeta obvezna u prolazu kroz kružni tok u blizini tog grada koji vodi prema Pesnici i Murskoj Soboti iako je riječ o regionalnoj cesti, a ne autocesti.

Tabla s upozorenjem da je na spomenutom mjestu obvezno imati vinjetu najprije je na žalbu građana skinuta, ali je DARS u ponovljenom postupku uspio dokazati da je riječ o kružnom toku pod njegovom ingerencijom, pa je tabla s oznakom "obvezna vinjeta" ponovo postavljena.

23.07.2008. 14:21:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh