Metro-portal.hr

objavljeno 23.07.2008. 14:21:58

U tri tjedna 42 milijuna eura od vinjeta

U Sloveniji u tri tjedna prodali 1,2 milijuna vinjeta

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Bruno Konjević, CROPIX)

Uz rijetke pojave regionalnog nezadovoljstva Slovenci najvećim dijelom podržavaju uvođenje vinjeta koje su im od početka ovog mjeseca omogućile jeftiniju vožnju autocestama, a državni proračun znatno je povećao svoje prihode, ocjenjuju u srijedu slovenski mediji.

U prva 22 dana od puštanja u promet polugodišnjih vinjeta državna agencija za autoceste DARS prodala je 1,2 milijuna vinjeta za osobna vozila po cijeni 35 eura i 20 tisuća vinjeta za motocikle po 17,5 eura, piše u srijedu poslovni list "Finance" koji se poziva na službene podatke DARS-a.

S prodajom vinjeta DARS je u manje od mjesec dana tako ostvario prihod od 42,35 milijuna eura, čemu treba pridodati i cestarinu od teretnih vozila koja se i dalje naplaćuje starim sustavom, na naplatnim kućicama, piše list.

Uz to, DARS procjenjuje da je oko 200.000 vinjeta prodano u susjednim državama, pa su rezultati uvođenja vinjeta financijski odlični ako se usporede s 218,3 milijuna eura, koliko je DARS zaradio naplatom cestarine starim načinom u cijeloj prošloj godini.

Do sada je - navodi poslovni list "Finance" - na slovenskim cestama naplaćena 1021 kazna za vožnju bez vinjete, čime je u državni proračun čiji prihod predstavljaju naplaćene kazne prispjelo 153 tisuće eura. Kazne za vožnju bez vinjete iznose inače od 300 do 800 eura.

Kako navodi RTV Slovenija, u DARS-u odbijaju kritike inozemnih vozača u tranzitu kroz Sloveniju da nisu bili pravodobno i potpuno informirani o vinjetama, a nakon što su nedavno posebne table, s upozorenjem da u Sloveniji na autocesti treba imati vinjetu, postavljene u Austriji, priprema se i njihovo postavljanje i u Italiji, navodi Slovenska televizija.

U DARS-u, međutim, navode da često bilježe slučajeve da vozači iz susjednih i bližih država koji dugo godina putuju kroz Sloveniju ponekad nemaju vinjetu, dok su oni koji dolaze iz udaljenih krajeva njome opremljeni. (HINA)

Prosvjedi u MariboruSlovenski tisak navodi da su domaći vozači vrlo zadovoljni protočnošću prometa i manjim gužvama na cestama nakon što su uvedene vinjete, a u prvom redu time da se sada za nekoliko desetaka eura njima mogu voziti cijele godine. Ipak, ima i slučajeva nezadovoljstva nekih vozača u pojedinim sredinama oko toga da li je na nekim cestama obvezno imati vinjetu ili ne. Prosvjede nekih vozača u Mariboru tako je izazvalo tumačenje da je vinjeta obvezna u prolazu kroz kružni tok u blizini tog grada koji vodi prema Pesnici i Murskoj Soboti iako je riječ o regionalnoj cesti, a ne autocesti.

Tabla s upozorenjem da je na spomenutom mjestu obvezno imati vinjetu najprije je na žalbu građana skinuta, ali je DARS u ponovljenom postupku uspio dokazati da je riječ o kružnom toku pod njegovom ingerencijom, pa je tabla s oznakom "obvezna vinjeta" ponovo postavljena.

23.07.2008. 14:21:58
http://metro-portal.hr/u-tri-tjedna-42-milijuna-eura-od-vinjeta/10137/