« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
POKLOPILO SE

U Svetoj zemlji židovi i kršćani zajedno slave Uskrs i Pashu

Razlog je što se ove godine poklapa kršćanski blagdan Vazmenog trodnevlja i veliki židovski blagdan Pashe

Tolerancija u Jeruzalemu
Tolerancija u Jeruzalemu (Wikipedia)
Više o

Jeruzalem

,

Uskrs

,

Pasha

Tisuće kršćana iz cijelog svijeta okupile su se na Veliki petak u Jeruzalemu gdje prolaze 14 postaja Isusova Križnog puta duž Vie Dolorose u Starom gradu, slaveći svoj najveći blagdan Vazmeno trodnevlje, prenose agencije.

U Bazilici Sv. Groba od ranog su se jutra okupili brojni vjernici na središnjoj proslavi, a izraelske snage sigurnosti nadziru sve prilaze crkvi. Izraelske vlasti su diljem zemlje proglasile drugi najviši stupanj uzbune za vojsku. Razlog je što se ove godine poklapa kršćanski blagdan Vazmenog trodnevlja i veliki židovski blagdan Pashe. Najveći blagdan židovske zajednice, Pasha se slavi u spomen na egzodus hebrejskog naroda iz Egipta. Traje sedam dana, a teče od zalaska sunca u petak.

Rimokatolici u Svetoj zemlji, ali i protestantske crkve diljem svijeta, od petka slave Vazmeno trodnevlje, otajstvo muke, smrti i uskrsnuća Isusa Krista.

Prema Evanđelju je Isus, koji je bio židov, izdan nekoliko sati pošto je tradicionalni obrok Pashe podijelio sa svojim učenicima. Osuđen na smrt pod Poncijem Pilatom, nosio je križ do brda Golgote izvan gradskih zidina gdje je bio raspet te je izdahnuo na križu.

Stari grad i Via Dolorosa nalaze se u istočnom dijelu Jeruzalema, koji je nastanjen arapskim stanovništvom, a Izrael ga je okupirao 1967.

Uoči blagdana Izrael je zatvorio kontrolne točke s kojih se na njegov teritorij moglo ući iz okupirane Zapadne obale tako da je pristup ograničio samo na humanitarne slučajeve.

Kao i svake godine Izrael je izdao propusnice za 500 kršćana iz Pojasa Gaze da uđu u Izrael i Zapadnu obalu. Više od 20.000 kršćana iz cijelog svijeta primilo je posebnu dozvolu za posjet Jeruzalemu do kraja idućeg tjedna.

Kršćani su činili više od 18 posto stanovništva Svete zemlje 1948. godine kada je uspostavljena država Izrael, a danas ih je manje od 2 posto.

U Bazilici Sv. Groba franjevci su u petak poslijepodne započeli ceremoniju Isusova polaganja u grob. Prema stoljetnoj tradiciji se na brežuljku Golgoti drvena skulptura Isusa skinula s križa, pomazala i u procesiji odnijela do groba.

Pravoslavne crkve ove godine Uskrs slave tjedan dana nakon crkvi zapadnog obreda.

06.04.2012. 19:22:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh