« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
UZOR DEMOKRACIJE

U Švedskoj počeli parlamentarni izbori

Očekuje se da će na vlasti ostati koalicija desnog centra koja je, unatoč krizi, uspjela očuvati švedski model države blagostanja

U Švedskoj počeli parlamentarni izbori
U Švedskoj počeli parlamentarni izbori (Getty Images)
Više o

Fredrik Reinfeldt

,

Wales

U Švedskoj su u nedjelju ujutro otvorena birališta na općim izborima na kojima se, po zadnjim predizbornim anketama, očekuje ostanak na vlasti koalicije desnog centra premijera Fredrika Reinfeldta.

Solidan gospodarski rast izborni je adut premijera Reinfeldta koji je, unatoč krizi, uspio očuvati čuveni "švedski model" države blagostanja kojim se zemlja ponosi. Savez desnog centra u kojem su Umjerena stranka premijera Reinfeldta, zatim Liberali, stranka Centra i Kršćansko-demokratska stranka, trebao bi zadržati većinu s 49,8 posto glasova. Ljevici, crveno-zelenoj koaliciji pod vodstvom socijaldemokratske političarke Mone Sahlin, ankete proriču 40,9 posto.

Novost je rast popularnosti Švedskih demokrata, stranke krajnje desnice, kojoj ankete daju 7,5 posto glasova čime bi prešla prag i prvi put ušla u švedski parlament.

Ako nijedan blok ne osvoji 175 od ukupno 349 mjesta u parlamentu, Švedsku čeka neizvjesnost, možda novi izbori, što bi bio presedan.

Predizbornom kampanjom dominirala su pitanja budućeg uređenja švedskog socijalnog sustava i stvaranja radnih mjesta za mlade. Stranke su se do kraja borile za oko pola milijuna neodlučnih glasača. Na izbore izlazi oko 7,1 milijuna glasača. Birališta su otvorena do 20 sati navečer, a privremeni konačni rezultati očekuju se još tijekom večeri. (hina/metro-portal)

19.09.2010. 09:38:33
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    emin
    20.09.2010. 09:47
    Rezultat je 49,2 / 43,7% u korist Alijanse.Nazalost Kapitalisti su vec i prije izbora pobjedili sa unapred dogovorenom koalicijom i prikljucili se zapadnoj netoleranciji.Gdje je tu "Demokracija"ovo sve vise podsjeca na jednopartijski sistem koji smo vec imali,stim da se FP zvala Haso,C Milos,KD Ivan a M Tito sa SD kao unutrasnjim neprijateljima u sjeni.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh