« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
trodnevna žalost

U Srbiji zbog žalosti za patrijarhom isključen i program HRT-a

Privremeno je isključeno emitiranje nekih programa, ali nije jasno zašto je među njima i HRT

(Hrvoje Polan/CROPIX)
Više o

patrijarh Pavle

,

RRA

,

Goran Karadžić

,

HRT Srbija

U povodu trodnevne žalosti zbog smrti poglavara Srpska pravoslavne crkve patrijarha Pavla, kabelski operateri u Srbiji privremeno su prekinuli emitiranje pojedinih televizijskih kanala, među kojima i program HRT-a, zbog čega je parlamentarni odbor za kulturu i informiranje u utorak zatražio obrazloženje od Republičke radiodifuzne agencije (RRA).

Na internetskim portalima srbijanskih kabelskih operatera u ponedjeljak je objavljeno da je privremeno isključeno emitiranje pojednih programa zbog proglašene trodnevne žalosti u povodu smrti srpskog patrijarha Pavla. Zašto se među isključenim programima našla i Hrvatska radiotelevizija i u kakvoj je ona vezi sa žalošću za preminulim patrijarhom, nije poznato.

Parlamentarni odbor zatražio je od RRA da objasni kakva je uputa poslana operaterima i na koga se ona odnosi. RRA je odgovorio da je uputio dopis emiterima i kabelskim distributerima i da ih je podsjetio na zakonske odredbe, kao i svaki put kada je dan žalosti.

U izjavi što ju je prenio portal B92, potpredsjednik vijeća RRA Goran Karadžić kazao je da je bio iznenađen vidjevši šta je od programa ukinuto a što nije, te dodao kako nisu prepoznatljivi kriteriji ukidanja.

"Mislim da nema nikakvih kriterija. Da je RRA to radio postojao bi jasan kriterij. Ovako smo došli u situaciju da na nekim od kabelskih sustava nije ukinut "TV 1000", koji iza ponoći emitira erotski program, a istodobno je uinut "Fox Life" koji emitira serije", pojasnio je Karadžić.

Pojedini članovi parlamentarnog odbora za kulturu i informiranje ocijenili su da kabelski operateri "nisu ovlašteni provoditi vanjsku politiku te određivati čije državne televizije nije dobro emitirati u doba žalosti", kao i da je riječ o samovolji kabelskih operatera. (hina/metro-portal)

17.11.2009. 22:36:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh