« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
nuklearni pogoni

Pregledavaju se reaktori u Siriji, a SAD prijete Iranu

IAEA navodi da objašnjenja službenog Damaska nisu uvjerljiva, a čeka se i odgovor Irana na prijedlog obogaćivanja urana izvan zemlje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

IAEA

,

Ian Kelly

,

skupina 5+1

,

obogaćivanje urana

,

nuklearni pogon

,

MNSR

Inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju posjetili su u utorak u Siriji nuklearno postrojenje u Damasku u potrazi za detaljima o podrijetlu tragova urana koji su ondje pronađeni, kazao je glasnogovornik IAEA.

U najnovijem izvješću o Siriji, upućenom u ponedjeljak zemljama članicama UN-a, IAEA je navela da objašnjenja Damaska nisu uvjerljiva. Reaktor MNSR (Miniature Neutron Source Reactor) već je pod nadzorom agencije koja redovito provodi inspekcije na svojem postrojenju u skladu sa sustavom jamstava IAEA.

Američki state Department upozorio je, pak, da je Iranu ostalo vrlo malo vremena da službeno odgovori na sporazum sklopljen uz posredovanje UN-a o obogaćivanju njegova urana u inozemstvu.

"Još čekamo službeni odgovor na prijedlog Međunarodne agencije za atomsku energiju o obogaćivanju iranskog urana izvan zemlje", izjavio je glasnogovornik State Departmenta Ian Kelly.

Skupina 5+1, koju čini pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN i Njemačka, već dulje od mjesec dana čeka službeni odgovor Teherana.

"Nezadovoljstvo raste... Neuspjeh da se pruži odgovor na ovaj prijedlog i ukupno iransko nepoštovanje međunarodnih obveza, ne daju nam punu povjerenja da će oni službeno odgovoriti", kazao je Kelly.

"Još nismo spremni zatvoriti vrata toj mogućnosti i proglasiti da su odbili sporazum, jer još nisu službeno odgovorili", dodao je. Na pitanje o krajnjem roku za odgovor Irana, kazao je "mi uvijek oklijevamo dati službeni krajnji rok, ali mogu reći da je vrijeme vrlo kratko".

Glasnogovornik američkog Državnog tajništva također je istaknuo kako ovotjedno izvješće IAEA pokazuje da Iran i dalje odbija u cijelosti poštovati svoje međunarodne obveze, već umjesto toga "proširuje svoj rad s aktivnostima vezanim uz obogaćivanje urana, tešku vodu, te ulaže i višegodišnje napore na izgradnji tajnih objekata za obogaćivanja urana, suprotno rezolucijama UN-a i propisima IAEA". (hina/metro-portal)

17.11.2009. 23:53:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh