« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
OGORČENJE

U Splitu napadnut Kerum, u Zagrebu gaze zastavu EU

Prosvjedni skup Za Domovinu održava se na Trgu bana Jelačića - traži se suđenje Stjepanu Mesiću

Braniteljski prosvjed na Trgu bana Jelačića

Pod geslom "Za Domovinu" nekoliko tisuća branitelja i građana okupilo se danas na zagrebačkom Trgu bana Jelačića izražavajući nezadovoljstvo Haaškim presudama hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, koje je prvostupanjsko vijeće osudilo na kazne zatvora od 24 i 18 godina za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj, navodi se u obrazloženju, bio ukloniti srpsko stanovništvo s okupiranih područja u Hrvatskoj.

Organizatori skupa u predloženim zaključcima prosvjeda uz ostalo ističu da hrvatski branitelji nikad nisu bili niti jesu pripadnici zločinačke organizacije, već su bili i ostali hrabri i odlučni branitelji svojeg naroda i države Hrvatske.

Ističu kako jučer iznesene presude imaju za cilj prejudicirati povijest, abolirati od krivnje velikosrpskog agresora, a nas, "brutalno i nesmiljeno napadnute Hrvate, žrtve te agresije, ne samo s njima izjednačiti, već protivno povijesnoj istini, ispisanoj krvlju 16 tisuća nevino pobijenih u obrani svoga doma, staviti u ulogu agresora".

Po kišnom i prohladnom vremenu branitelji nose hrvatske zastave, ali i zastave protiv Europske Unije. Također, povezali su hrvatsku i američku zastavu uz natpis "Zajedno 1995." 

Na skupu okupljeni branitelji i građani glasno su izražavali nezadovoljstvo presudama hrvatskim generalima, a na svako spominjanje političara uzvikivali su "izdaja, izdaja".

Prosvjed je organizirala Udruga hrvatskih branitelja 1990-1996. RH a suorganizatori su Pokret "Hrast" i Politička inicijativa "Akcija za bolju Hrvatsku".

U Splitu napadnut Kerum

Splitskog gradonačelnika na bini je napao jedan mladić, dok je držao vatreni govor prosvjednicima na skupu podrške generalima Gotovini i Markaču u organizaciji udruge Volim Hrvatsku - Ne u EU. Odmah je priskočilo osiguranje, koje nije na vrijeme spazilo što se će dogoditi. Premda su mogli. Mladić koji je nasrnuo na Keruma, probijao se kroz gomilu vrlo odlučan da se razračuna sa splitskim gradonačelnikom nakon što ga je "počastio" sa pozornice.

Mladića su odvukli od bine, a nekoliko ljudi iz gomile je skočilo prema njemu vrijeđajući ga i nazivajući ga četnikom. Jedan muškarac sa službenom akreditacijom čak ga je par puta udario po glavi dok ga je držala policija prenosi Index.hr i zaključuje da je nevjerojatno je da se ovako nešto dogodilo jer su uokolo bine raspoređene značajne policijske snage i hrpa agenata u civilu.

16.04.2011. 14:04:58
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    SportMagazin
    16.04.2011. 14:41
    kako su mogi lapasti keruma on je tako dobar ahahahah
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh