« Znanost
objavljeno prije 10 godina i 7 mjeseci
COOL

U snu doslovno ispiremo mozak

Naše tijelo obavlja čišćenje mozga tijekom sna bržim protokom likvora jer se moždane stanice smanjuju

U snu se naš mozak čisti
U snu se naš mozak čisti (Arhiva)
Više o

demencija

,

mozak

,

san

,

pranje mozga

,

likvor

San je nužno potreban ljudskom tijelu i znanstvenici su se dugo trudili pronaći pravi razlog zašto zapravo trebamo sad, a izgleda da su na medicinskom fakultetu u Rochesteru uspjeli doći do odgovora.

Naime, u nizu eksperimenata na miševima otkrili su da tijekom sna cerebralna spinalna tekućina prolazi kroz mozak i doslovno ga ispire. U tom se procesu otklanja molekularna stelja koja nastaje tijekom normalnih aktivnosti moždanih stanica, a uz to se ispiru i toksični proteini koji dovode do demencije u slučaju da ih se nakupi previše.

Tijekom sna miševima su se moždane stanice smanjile, tako da se između njih povećao prostor i likvor je mogao teći deset puta brže nego kad su bili u budnom stanju. 

Zatim su miševima uštrcali tragove proteina koji su inače povezani s Alzheimerovom bolešću i uočili su da se brže ispiru tijekom noći. Kako bi taj proces zahtijevao previše energije dok smo budni, čišćenje mozga obavlja se u snu, a otpad iz mozga zatim dolazi do jetre koja ga rastvara

Voditelj istraživanja vjeruje da će isti proces otkriti kod ljudi što bi moglo u konačnici dovesti do razvoja lijekova koji će usporiti razvoj demencije. 

18.10.2013. 18:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh