« Znanost
objavljeno prije 10 godina i 7 mjeseci
OPA

Znanstvenici pronašli unutarnji sat vječne mladosti

Američki su znanstvenici otkrili unutarnji sat temeljen na DNK u tijelu koji određuje brzinu starenja stanica i tkiva

Vječna mladost na dohvat ruke?
Vječna mladost na dohvat ruke? (Arhiva)
Više o

vječna mladost

,

DNK

,

pomlađivanje

,

besmrtnost

,

unutarnji sat

Besmrtnost ili vječna mladost cilj su potrage znanstvenika, čarobnjaka, šamana i sve moguće ekipe od pamtivjeka, a izgleda da su na UCLA došli najbliže od svih. Naime, istraživanje koje je proveo tim Stevea Horvatha, profesora ljudske genetike i bio statike otkrili su biološki sat ugrađen u ljudski organizam. 

Naime, većina dijelova tijela stari jednakom brzinom kao cijeli organizam, a uvijek postoje neka tkiva i organi kod kojih je taj proces višestruko ubrzan. 

Ispitivanjem skoro 8 tisuća uzoraka DNK iz 50-ak zdravih i tumorskih stanica i tkiva znanstvenici su pratili prirodni proces metilacije koji se razlikuje sa starenjem zbog kemijske modifikacije DNK. 

Znanstvenici su otkrili da metilacija ukupno 353 markera DNK varira u odnosu na dob ispitanika, što je zapravo biološki sat ugrađen u naše tijelo koji određuje brzinu starenja pojedinih dijelova tijela i cijelog organizma. 

>> Postoji li recept za besmrtnost? <<

Pronašli su da sat otkucava najbrže u dobi od 20 godina, da bi se nakon toga počeo usporavati, no još uvijek nisu sigurni uzrokuje li starenje promjene u DNK ili je zapravo obrnuto. Istraživanja se nastavljaju u cilju pronalaska odgovora na to pitanje, pa u slučaju da DNK uzrokuje starenje, postoji mogućnost pronalaska načina da se taj sat "resetira" kako bi organizam prestao stariti i pomladio se.

Istraživanje je pokazalo da bolesna tkiva stare različim brzinama, a fascinantan je podatak da su neke stanice raka mozga kod djece imale biološku starost od 80 godina. Inače, karcinom prosječno ubrzava starenje organa za 36 godina. 

>> Do besmrtnosti nas dijeli samo 20 godina <<

Još jedan podatak iz istraživanja daje nadu u vječnu mladost - istraživači su uspjeli vratiti biološki sat na nulu kad su reprogramirali stanice odrasle osobe u stanje vrlo slično onome koje je u matičnim stanicama. 

Stoga, živite zdravo, vječna mladost nije tako daleko kako se činilo ...

22.10.2013. 09:16:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh