« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
obećanje ludom radovanje

U školu se prvih mjesec dana može i bez knjiga

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa dalo je svim školama u Hrvatskoj preporuku da učenici ne moraju imati udžbenike do 1. listopada.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

ukidanje besplatnih udžbenika

,

kupovina udžbenika

,

besplatne knjige

,

nastava bez knjiga

Potvrdio je to i resorni ministar Radovan Fuchs svega dan prije početka škole, dodajući kako se zapravo neće dogoditi ništa neuobičajeno ako učenici budu slušali nastavu bez knjiga!

Naime, ovih dana Ministarstvo obrazovanja suočeno je sa snažnim kritikama, ne samo političke oporbe, već i ogorčenih roditelja koji ovih dana u ogromnim redovima pred knjižarama ili pak na otvorenom prostoru kupuju udžbenike koji su prema najavama vrha HDZ-a, a tako i Vlade još prije samo mjesec dana trebali biti besplatni!

Mnogi su uvjereni kako se poziv premijerke Jadranke Kosor o kasnijem početku školske godine nije odnosio na spas "turističke sezone", već da se nastojao izbjeći očigledni debakl ove Vlade s udžbenicima.

Ministar Fuchs prateći "briljantni" trag Dragana Primorca, pred  nemogućnošću rješavanja anarhije i zbrke roditelja, jednostavno je riješio problem davši preporuku da se u školu ne moraju nositi udžbenici!

"Razloga za paniku nema, udžbenici se mogu nabaviti ležernije i nema razloga za gužve na početku školske godine", rekao je ministar Fuchs.

No, umjesto smirivanja situacije, dogodilo se suprotno -ministar je razljutio nastavnike koji ne mogu raditi svoj posao ako djeca nemaju iz čega pratiti nastavni program.

Napomenimo, upravo je ministar Fuchs, postavljen u ministarstvu obrazovanja nakon ostavke Dragana Primoraca donio spornu odluku prema kojoj je svega mjesec dana prije početka škole za 550.000 učenika osnovnih i srednjih škola ukinuti besplatni udžbenici.

Preporuka tadašnjeg ministra Primorca roditeljima bila je da se stari udžbenici koje su do tada učenici dobivali besplatno, mogu baciti jer će sljedeće godine dobiti sasvim nove. Apsurdu nema kraja!

Prema ideji bivšeg ministra Primorca svake godine dvanaest milijuna udžbenika vrijednih pola milijarde kuna trebalo je završavati na smetlištu jer je Vlada svake godine od nakladnika trebala kupovati nove knjige!

Školske knjige svake su se godine trebale tiskati na račun poreznih obveznika za sve učenike osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj, jer je resorni ministar nakon jedne školske godine nasljeđivanja udžbenika procijenio da za iste novce može dobiti potpuno nove udžbeničke komplete.

Ipak, financijska kriza pokucala je i na vrata naše zemlje, bacivši projekt "zemlje znanja" u vodu, Trenutno je u fazi priprema i novi zakon koji bi trebao popraviti situaciju.

06.09.2009. 22:52:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh