« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 11 mjeseci
BRAVO!

U Saudijskoj Arabiji vikend postao petak i subota

Do sada su neradni dani u tjednu bili četvrtak i petak, no sada je kralj ipak odlučio približiti dane onim zapadnima

Ryad se približava ostatku svijeta
Ryad se približava ostatku svijeta (Wikipedia)
Više o

Saudijska Arabija

,

vikend

,

arapske zemlje

Kraljevstvo se tako pridružuje ostalim naftnim monarhijama Zaljeva koje su posljednjih godina pomaknule vikende u svojim zemljama kako bi se približile ritmu većine zemalja, gdje su subota i nedjelja neradni dani i ograničile utjecaj razlike na njihovo gospodarstvo i financijska tržišta.

Promjena će stupiti na snagu u subotu 29. lipnja u javnim i financijskim ustanovama, središnjoj banci i ryadskoj burzi, prema kraljevskom dekretu koji prenosi službena agencija Spa. U obrazovanju će se novi vikend početi primjenjivati slijedeće školske i sveučilišne godine, dodaje agencija.

Odluka o promjeni donešena je u interesu javnosti i svrha joj je bolje uskladiti radne dane institucija i vladinih ureda s onima drugih zemalja.

To će smanjiti negativne utjecaje bivšeg vikenda na gospodarsku i financijsku aktivnost kraljevstva, prema tekstu dekreta.

Burza Ryada, najveća u arapskom svijetu, otvorena je pet dana tjedno, ali su se samo tri do sada poklapala s radom glavnih financijskih svjetskih burzi.

U travnju je savjetodavno vijeće kraljevstva pristalo razmotriti preporuku o promjeni dana vikenda, iako su neki vjerski dužnosnici tada izrazili neslaganje s tom promjenom.

24.06.2013. 04:49:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh