Metro-portal.hr

objavljeno 24.06.2013. 04:49:00
BRAVO!

U Saudijskoj Arabiji vikend postao petak i subota

Do sada su neradni dani u tjednu bili četvrtak i petak, no sada je kralj ipak odlučio približiti dane onim zapadnima

Ryad se približava ostatku svijeta
Ryad se približava ostatku svijeta (Wikipedia)

Kraljevstvo se tako pridružuje ostalim naftnim monarhijama Zaljeva koje su posljednjih godina pomaknule vikende u svojim zemljama kako bi se približile ritmu većine zemalja, gdje su subota i nedjelja neradni dani i ograničile utjecaj razlike na njihovo gospodarstvo i financijska tržišta.

Promjena će stupiti na snagu u subotu 29. lipnja u javnim i financijskim ustanovama, središnjoj banci i ryadskoj burzi, prema kraljevskom dekretu koji prenosi službena agencija Spa. U obrazovanju će se novi vikend početi primjenjivati slijedeće školske i sveučilišne godine, dodaje agencija.

Odluka o promjeni donešena je u interesu javnosti i svrha joj je bolje uskladiti radne dane institucija i vladinih ureda s onima drugih zemalja.

To će smanjiti negativne utjecaje bivšeg vikenda na gospodarsku i financijsku aktivnost kraljevstva, prema tekstu dekreta.

Burza Ryada, najveća u arapskom svijetu, otvorena je pet dana tjedno, ali su se samo tri do sada poklapala s radom glavnih financijskih svjetskih burzi.

U travnju je savjetodavno vijeće kraljevstva pristalo razmotriti preporuku o promjeni dana vikenda, iako su neki vjerski dužnosnici tada izrazili neslaganje s tom promjenom.

24.06.2013. 04:49:00
http://metro-portal.hr/u-saudijskoj-arabiji-vikend-postao-petak-i-subota/78909/