« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
Zaraženi milijuni

U SAD-u zbog svinjske gripe stanje nacionalne opasnosti

Američki predsjednik Barack Obama potpisao je uredbu kojom se zbog gripe H1N1 proglašava nacionalna opasnost

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Barack Obama

,

svinjska gripa

,

stanje nacionalne opasnosti

To će liječnicima i medicinskim ustanovama dati veći manevarski prostor u odgovoru na pandemiju svinjske gripe, objavila je u subotu Bijela kuća. Uredba će omogućiti medicinskim ustanovama da se bolje nose s porastom broja pacijenata od gripe, i prema potrebi traže savezne sredstva.

"Temelj našeg nacionalnog pristupa virusu H1N1 je bila pripravnost na svim razinama, osobnoj, poslovnoj i vladinoj, a ova proklamacija pomaže da se poboljša naša ukupna sposobnost odgovora", navela je Bijele kuća u priopćenju.

No, pripravnost o kojoj Bijela kuća se govori u priopćenju, nije toliko uočljiva na terenu gdje se osjeća nedostatak cjepiva protiv virusa H1N1, do kojeg se teško dolazi. Zbog podbačaja u proizvodnji cjepiva, umjesto očekivanih 40 milijuna doza do kraja listopada, do petka je isporučeno samo 16.1 milijuna doza, pa se uglavnom cijepe samo rizične skupine, a ostali građani satima čekaju na cijepljenje u dugim redovima pred klinikama.

Gripom H1N1 zaraženi su milijuni Amerikanaca, a od početka pandemije u travnju, umrlo je gotovo stotinu djece. Direktor nacionalne epidemiološke službe - Centra za nadzor i prevenciju bolesti (CDC) iz Atlante, izjavio je u petak da je više od tisuću ljudi do sada umrlo od gripe, te da je iz 46 od 50 saveznih država izviješteno o širokoj rasprostranjenosti virusa H1N1.

"Od početka pandemije imamo više od 1000 mrtvih i 20,000 hospitaliziranih. Očekujemo da će zaraza ići u valovima, ali ne možemo predvidjeti kada će se ti valovi dogoditi", rekao je direktor CDC-a Dr. Thomas Frieden.

Usporedo s kampanjom cijepljenja protiv gripe H1N1, odvija se i cijepljenje protiv sezonske gripe, a cjepivo je dostupno na svakom koraku od liječničkih ordinacija do velikih samoposluživanja i trgovačkih centara po cijeni od 25-30 dolara, pa je do sada cijepljeno oko 60 milijuna Amerikanaca. (Hina/Metro-portal)

24.10.2009. 18:46:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh