« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
PULA

U ponedjeljak štrajkaju Herculanea, Pulapromet i vatrogasci

Sindikat Istre i Kvarnera poručuje da nitko nema pravo vrijeđati njihovo dostojanstvo, prijetiti gubitkom radnih mjesta i neisplatom plaća

(Srećko Niketić/Cropix)
Više o

štrajk

,

Boris Miletić

,

Sindikat Istre i Kvarnera

,

Pulapromet

,

Javna vatrogasna postrojba Pula

,

Herculanea

Radnici javnih komunalnih poduzeća "Herculanee", "Pulaprometa" i Javne vatrogasne postrojbe u Puli u ponedjeljak počinju štrajk, izvijestili su večeras iz Sindikata Istre i Kvarnera.

Kako se navodi u priopćenju za javnost, Herculanea štrajk počinje u tri sata ujutro, Pulapromet u pet sati, a pulska javna vatrogasna postrojba u sedam sati ujutro.

"Neprimjereno napuštanje pregovora i svojih suradnika od gradonačelnika Borisa Miletića, koji je umjesto demokratskog pokazao svoje autokratsko lice, epilog je dodatnih današnjih pregovora predstavnika Sindikata Istre i Kvarnera i grada", navodi sindikat u priopćenju. Dodaje se kako je došao trenutak da sindikat štrajkom do ispunjenja zahtjeva pokaže da se radnici komunalnih poduzeća znaju i mogu izboriti za svoja prava i poštivanje svojega rada te da nitko, a posebno gradonačelnik, "nema pravo vrijeđati njihovo dostojanstvo i prijetiti im gubitkom radnih mjesta i neisplatom plaća".

"Kolektivni ugovori moraju se poštivati, ljudi koji su uredno odradili što su morali imaju pravo dobiti božićnicu, a teret lošeg upravljanja gradskim financijama ne može se svaljivati na komunalna poduzeća i gradske ustanove smanjenjem novčane stavke za njihove programe i nezakonitim smanjivanjem prava njihovih radnika preko naredaba direktorima", poručuju iz Sindikata Istre i Kvarnera.

Taj je sindikat na današnjem sastanku odbio gradonačelnikovu ponudu da se radnicima Pula Herculanee umjesto planirane božićnice od 2.000 kuna isplati bon od 500 kuna koji bi teretio financijsko poslovanje u 2010. To uvjetuje time da se pokrenu kolektivni pregovori u svim komunalnim društvima i javnim ustanovama, da se zamrznu plaće u 2010. do završetka pregovora, da se radnicima u 2010. osigura najviše 400 kuna dara u naravi, 600 kuna dara za djecu, jubilarne nagrade i ukupno 2.500 kuna neoporezivo godišnjeg iznosa za božićnice i regres.

Gradonačelnik Miletić je u izjavi za javnost kazao kako je sindikatima pokazao dobru volju nudeći im poklon-bon od 500 kuna.

"Za to smo se uspjeli dogovoriti da dospije na naplatu iduće godine. Štrajk nikomu ne koristi, a posljedica neobavljanja komunalnih usluga su manji prihodi Herculanee i Pulaprometa te otežano poslovanje u idućoj godini", poručio je Miletić. (hina/metro-portal)

18.12.2009. 22:06:32
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. facebook picture
    Fatos Demaku
    21.12.2009. 10:36
    sramota

Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh