« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
NOVI NEMIRI

U plemenskim okršajima poginulo 147 Libijaca

U sukobima etničke skupine Tibu u pustinjskom gradu Sabha poginulo je 147 ljudi, a 395 ih je ranjeno

Fotografija vijesti
Više o

Libija

,

oružani sukob

,

plemena

U tjednu borbi između suparničkih plemena na jugu Libije poginulo je 147 ljudi, objavila je u subotu vlada u Tripoliju, ističući da je posredovala u novom sporazumu o prekidu vatre između dviju strana, javlja Hina. 

U sukobima u pustinjskom gradu Sabha sudjelovali su članovi etničke skupine Tibu od kojih su mnogi porijeklom iz susjednog Čada i lokalne milicije iz Sabhe.

Ministrica zdravstva Fatima al-Hamroush izjavila je u subotu da je 147 ljudi poginulo, a 395 je ranjeno u sukobima koji su izbili prije tjedan dana.

Vlada je uputila medicinsku pomoć regiji Sabha te prevezla 187 ranjenika s obje strane u Tripoli na liječenje.

Privremeni libijski premijer Abdurrahim El-Keib novinarima je rekao da je primirje sada na snazi. Vlada je primirja najavljivala u proteklih nekoliko dana, ali su ti pokušaji propali.

Premijer je rekao da je izaslanstvo u kojem su bili ministri unutarnjih poslova, obrane i zdravstva otputovalo u Sabhu ovoga tjedna kako bi posredovalo oko mirovnog sporazuma.

Na libijskom jugu postoje povijesne napetosti između plemena koji sebe vide kao autohtone stanovnike i drugih, kao što su pripadnici skupine Tibu, u kojima mnogi arapski Libijci vide tuđince s korijenima u drugim dijelovima Afrike.

U Sabhi je mali osobni spor izazvao velike napetosti koje su ubrzo eskalirale, čemu je pomogla i činjenica da mnogi civili u Libiji imaju oružje opljačkano iz arsenala Gadafijeve vojske tijekom pobune. Vladajuće Nacionalno prijelazno vijeće (NTC) i dalje se bori da dokaže svoju vlast u cijeloj Libiji, gdje se suparničke milicije i plemenske skupine nadmeću u podjeli moći i resursa nakon pada režima Moamera Gadafija.

01.04.2012. 09:10:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh