« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
PSIHOLOGIJA I INFORMATIKA

U petak počinje prva državna matura u RH

Državna matura polagat će se u tri roka - ljetnom, jesenskom i zimskom

(Igor Sambolec/CROPIX)
Više o

državna matura

,

matura

,

državna matura pripreme

Državna matura, koja se ove godine prvi put polaže u Hrvatskoj, počet će u petak, 19. veljače, ispitima iz izbornih predmeta - Psihologije i Informatike, a podaci o broju učenika koji su pristupili bit će objavljeni istoga dana na internetskim stranicama Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO).

Za polaganje državne mature prijavilo se ukupno 32.444 redovnih učenika srednjih škola u Republici Hrvatskoj (oko 12.669 gimnazijalaca i oko 19.775 učenika strukovnih četverogodišnjih škola).

Osim njih ispite državne mature prijavila su 4794 pristupnika koji su školovanje završili prijašnjih godina te 1573 pristupnika koji školovanje završavaju ili su završili izvan Republike Hrvatske, doznaje se u od Višnje Francetić, načelnice Odjela za organizaciju i provođenje ispita Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja koji provodi državnu maturu.

Državna matura od ove je godine obvezna za sve gimnazijalce, a učenici četverogodišnjih strukovnih škola moraju je položiti ako se žele upisati na studij. Od iduće akademske godine to će biti uvjet za upis na sve visokoškolske ustanove u Republici Hrvatskoj.

Državna matura polagat će se u tri roka - ljetnom, jesenskom i zimskom, a polaganje u ljetnom roku bit će uvjet za prvi rok upisa na visoka učilišta. Ispite vrjednuje NCVVO i rezultate ispita unosi u bazu NISpVU (Nacionalni informacijski sustav prijave na visoka učilišta) te ih dostavlja svim pristupnicima 1. srpnja 2010.

Ljetni rok održavat će se do 2. lipnja, a kroz tri i pol mjeseca određeni su termini polaganja obveznih predmeta - Hrvatskog jezika, Matematike i stranog jezika, te 15 izbornih predmeta.

Za učenike u školama na jezicima nacionalnih manjina obvezni su ispiti iz materinskog i Hrvatskog jezika, a kao treći obvezni predmet biraju između Matematike i stranog jezika.

Francetić ističe kako će se polaganjem državne mature učenici moći kandidirati za čak deset studijskih programa što je novost budući da su se prijemni ispiti do sada u jednom roku mogli polagati na najviše dva do tri fakulteta.

Napominje i kako će svi učenici u Hrvatskoj polagati ispite državne mature istoga dana u isto vrijeme i pod jednakim uvjetima. Najduži ispit trajat će 180 minuta, a najkraći 30 minuta (ispit slušanja iz stranih jezika).

Učenici koji zbog negativnih ocjena ne završe razred u redovnom roku do 18. svibnja, nakon ispravljenih negativnih ocjena moći će se prijaviti na jesenski rok za polaganje državne mature, koji će se održati od 24. kolovoza do 6. rujna 2010. Ako u tom roku polože maturu, mogu se natjecati za upis na preostala mjesta na fakultetima.

Treći, zimski rok održat će se od 6. do 21. prosinca 2010.

Gradivo koje se polaže objavljeno je u ispitnim katalozima na internetskim stranicama od 2008. godine, svima je poznato, a pitanja obuhvaćaju samo najbitnije dijelove nastavnog plana i programa, kaže Francetić koja smatra da redovnim učenicima državna matura ne bi trebala predstavljati nikakav problem. (hina/metro-portal)

16.02.2010. 09:23:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh