« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Otvoren laboratorij za ispitivanje i analizu tla

Cilj je povećanje kakvoće i prinosa šećerne repe i rentabilna proizvodnja šećera

Osječka tvornica šećera
Osječka tvornica šećera (Vlado Kos/CROPIX)
Više o

HFP

,

Kandit

,

šećer

,

Josip Pavić

,

Kandit-premijer

,

analiza tla

,

šećerana

U osječkoj tvornici šećera "Kandit-premijer" danas je otvoren nov laboratorij za ispitivanje i analizu tla, kao jedna od mjera kojom ova šećerana želi unaprijediti proizvodnju šećera.

Predsjednik Uprave "Kandit grupe" Josip Pavić kazao je na otvorenju kako je zadaća te ustanove, u opremanje koje je uloženo oko 350.000 eura, primjena stručnih i znanstvenih metoda analize tla, kako bi se povećala kakvoća i prinos šećerne repe te postigla rentabilna proizvodnja šećera.

Kako je istaknuto, novi laboratorij ubuduće će služiti ne samo za potrebe osječke šećerane nego i za analizu uzoraka tla s područja cijele Osječko-baranjske županije.

Osječko-baranjski župan Krešimir Bubalo rekao je kako se primjenom znanstvenih metoda želi osigurati optimalna proizvodnja, ali i izbjeći onečišćenje okoliša, pri čemu su bitne preporuke znanstvenika s osječkog Sveučilišta, s kojim Županija surađuje u takvim projektima.

Zamoljen da komentira nedavnu odluku Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) o prodaji oko 38 posto dionica županjske Sladorane virovitičkoj šećerani "Viru", za što se na natječaj javio i "Kandit-premijer", predsjednik Uprave "Kandit grupe" Josip Pavić kazao je kako "ne bi želio komentirati političke odluke". Ocijenivši kako je ponuda osječke šećerane bila povoljnija, posebice u elementima boniteta proizvodnje i tehnologije, odbacio je nagađanja da je tehnologija u osječkoj šećerani zastarjela.

Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju (UO HFP) 18. rujna je prihvatio ponudu virovitičke tvornice šećera Viro za kupnju 38,115 posto dionica županjske Sladorane.

Na sjednici UO HFP-a tada je upozoreno da će iduće dvije godine za hrvatske šećerane biti kritične, jer je u EU u tijeku reforma tržnog reda za šećer, koja će zaštićenu cijenu šećera smanjiti sa 630 na 404 eura, a proizvodnja hrvatskih šećerana gotovo se u cijelosti temelji na izvozu u EU.

Uzimajući u obzir to, kao i bolji bonitet te efikasnost poslovanja virovitičke od osječke tvrtke te bolju disperziju predloženih ulaganja u petogodišnjem razdoblju, UO HFP-a je prihvatio ponudu Vira, koji će za dionice platiti 111 milijun kuna, a u Sladoranu uložiti ukupno 168,34 milijuna kuna, rečeno je tada na sjednici HFP-a. (HINA)

22.09.2008. 19:11:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh