« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
MIROVNI PREGOVORI

U Moskvi se okupio Kvartet za Bliski istok

O miru na Bliskom istoku će razgovarati Hillary Clinton, Sergej Lavrov, Catherine Ashton i Ban Ki-moon

(Getty Images)
Više o

Hillary Clinton

,

Ban Ki-moon

,

Sergej Lavrov

,

Bliski istok

,

Kvartet za Bliski istok

,

Izrael Palestina

,

Catherine Ashton

,

Izrael SAD

Kvartet za Bliski istok okupio se u petak u Moskvi kako bi pokušao ponovno pokrenuti izraelsko-palestinski dijalog u osjetljivom kontekstu zbog napetosti između Izraela i SAD-a i smrtonosnog ispaljivanja raketa iz Gaze.

Američka državna tajnica Hillary Clinton, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, šefica europske diplomacije Catherine Ashton, kao i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon okupili su se u ruskom ministarstvu vanjskih poslova.

Članovi skupine i predstavnik Kvarteta, nekadašnji britanski premijer Tony Blair, trebali su započeti razgovore pregledom stanja.

Visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove, koja je tek doputovala s Bliskog istoka, trebala bi svojim kolegama podnijeti izvješće o posjetu Gazi u četvrtak, posebice o ondašnjoj humanitarnoj situaciji.

Na dnevnom redu razgovora su i napori oko izgradnje palestinskih institucija i ekonomskog stanja na Zapadnoj obali.

Cilj ovoga susreta bio je pružiti potporu neizravnim pregovorima koje je pokrenuo SAD, no najava izgradnje novih 1600 stambenih jedinica u istočnom Jeruzalemu ugrozila je ovu inicijativu.

Kvartet želi "nastavak pregovora između Izraelaca i Palestinaca na putu koji će dovesti do rješenja koje bi podrazumijevalo dvije države", naglasila je Clinton.

Američka državna tajnica razgovarala je u četvrtak telefonom s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

Netanyahu je razjasnio stajališta Izraela nakon nesuglasica koje su tijekom posjeta potpredsjednika SAD-a Joe Bidena prošlog tjedna izbile zbog izgradnje izraelskih naselja.

State Department je objavio da su Netanyahu i Hillary Clinton razgovarali o određenim koracima koji će se poduzeti kako bi se poboljšali izgledi za uspjeh izraelsko-palestinskog mirovnog procesa. (hina/metro-portal)

19.03.2010. 10:44:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh