« Znanost
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
STVARANJE ŽIVOTA

U meteoritima pronađeni tragovi DNK

Ovo otkriće američkih znanstvenika potaknulo je špekulacije da bi osnovni elementi života na isti način mogli dospijeti i na druge planete

Fotografija vijesti
Više o

NASA

,

stvaranje života

,

DNK

,

meteoriti

U meteoritima koji su pali u Australiji i na Antarktiku, tim je znanstvenika američke svemirske agencije NASA pronašao u meteoritima tragove adenina i guanina - dvije od četiri komponente DNK. Ovo otkriće navelo je znanstvenike na zaključak da su slični meteoriti u dalekoj prošlosti pali na Zemlju i pridonijeli stvaranju života. 

Već više godina znanstvenici su u meteoritima pronalazili komponente DNK, ali nisu bili sigurni jesu li oni nastali u svemiru ili su meteoriti bili kontaminirani pri slijetanju na zemlju.

Uzorci koje je analizirao tim Michaela Callahana bili su potpuno drugačiji od ranije analiziranih, što je isključilo mogućnost "kontaminacije" na Zemlji.

Osim adenina i guanina, znanstvenici i su pronašli i hipoksantin i ksantin, dvije kemijske supstance koje sudjeluju u biološkim procesima. 

Ovo otkriće američkih znanstvenika navelo je mnoge da se zapitaju jesu li ovi osnovni elementi života dospjeli i na druge planete.

13.08.2011. 13:32:58
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Sportski
    13.08.2011. 16:55
    uvijek sam tvrdio da su meteori spermići a planete maternice
  2. avatar
    klkso
    23.08.2011. 13:53
    baš tako
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh