« Znanost
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
SUNCE PRIJETI

Solarne eksplozije sve jače, opasnost za elektroniku i telekomunikacije

Američka nacionalna agencija za oceane i atmosferu pomno prati solarne oluje koje su iz dana u dan sve jače

Žestoke eksplozije na Suncu
Žestoke eksplozije na Suncu (NASA)
Više o

magnetsko polje

,

solarna oluja

,

telekomunikacijska oprema

,

magnetske smetnje

,

nabijene čestice

Solarne bi oluje u sljedećih nekoliko dana mogle utjecati na satelitsku komunikaciju i električnu opremu na Zemlji, tvrde odgovorni u američkoj nacionalnoj Agenciji za oceane i atmosferu. Eksplozija u ponedjeljak nije bila pretjerano snažna, no ona koja se dogodila u utorak ujutro bila je tri puta veća od izboja od 15. veljače koji je u ovom solarnom ciklusu bio najveći, prenosi CNN.

Najveći se problemi očekuju tijekom 2013. godine, kad će solarna aktivnost biti najjača u 11 godišnjem ciklusu. Električne i magnetske smetnje solarnih oluja koje će donijeti nabijene čestice u Zemljin magnetski pojas mogu stvoriti ozbiljne probleme na Zemlji.

Ove je godine već prijavljeno gubljenje radio komunikacija na visokim frekvencijama koje koriste avioni u blizini Arktika, no nisu samo oni u opasnosti. GPS aplikacije na mobilnim telefonima, prijenos električne energije i vojni sateliti također bi mogli imati teškoća u funkcioniranju.

Erupcije na Suncu slične snage zabilježene su davne 1859. godine, kada definitivno nisu imali problema takve prirode, no studija je pokazala da bi erupcija takve snage nanijela štete između 1 i 2 trilijuna dolara.

Da li gasiti mobitele sljedećih nekoliko dana? Ne baš, osim ako se možete izvući da ste na godišnjem na mjestu gdje nemate signala. No, ako se pojave problemi, bit će globalni, pa ne brinite, nećete biti jedini.

10.08.2011. 16:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh