« Život
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
ČUDESNE MATIČNE STANICE

U laboratoriju uzgojili živo ljudsko srce

Američki znanstvenici vjeruju da bi ovi umjetno uzgojeni organi mogli početi funkcionirati već u roku od nekoliko tjedana, unoseći pravu revoluciju u pristup transplantaciji ljudskih organa

Fotografija vijesti
Više o

matične stanice

,

transplantacija

,

srce

,

organi

"Srca rastu, i nadamo se da će narednih tjedana početi kucati", objašnjava dr. Doris Taylor, stručnjak za regenerativnu medicinu sa Sveučilišta Minnesota. Ovaj eksperiment predstavlja veliki korak ka uzgajanju "srca po narudžbi" i mogao bi otvoriti put sličnim metodama uzgajanja i drugih organa poput jetre, bubrega ili pluća.

Srce po narudžbi uzgaja se tako što se iz organa donatora uklanjaju mišićne stanice, tako da ostaje samo čvrsto vezivno tkivo, odnosno "kostur" od kolagena. Nakon toga, istraživači u ovu strukturu ubrizgavaju matične stanice samog pacijenta kome je potrebno novo srce.

Matične stanice se množe i rastu oko strukture od kolagena, i konačno se pretvaraju u zdrave stanice srca, a kod organa koji je uzgojen na ovaj način postoji mnogo manja opasnost od odbacivanja, tako da pacijent ne bi morao čitavog života uzimati imunosupresore.

04.04.2011. 12:50:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh