« Život
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
62 ili 71?

U kojoj je dobi netko star - to je... relativno!

Pripadnici Generacije X, rođeni od 1964. do 1970. ne prepoznaju starost prije 71 godine, kaže se u istraživanju što ga je provela agencija Marist

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart)
Više o

starost

,

dugovječnost

Danas kad je 40 godina ono što je nekad bilo 30, a pripadnici generacije baby booma postavljaju novu definiciju starosti, postavlja se pitanje u kojoj je dobi netko star.

Čini se da odgovor i na to, kao i na pitanje o ljepoti, leži u očima promatrača, ako je vjerovati novome američkom istraživanju.

Milenijska generacija, to su oni rođeni u osamdesetim i devedesetim godinama prošloga stoljeća drži da su 62 godine starost. Pripadnici Generacije X, rođeni od 1964. do 1970. ne prepoznaju starost prije 71 godine, kaže se u istraživanju što ga je provela agencija Marist.

Oni iz generacije Baby booma kažu da riječ 'starac' priliči osobama starijima od 77 godina, a pripadnici Velike generacije, kako Amerikanci zovu one koji pamte Drugi svjetski rat, drže da su stari tek poslije 81.

"Svatko ima različito mišljenje o tome što je starost, kad starost počinje", kaže Roger Baumgart, direktor organizacije za skrb o starijima 'Home Instead', koja je naručila ispitivanje 1235 Amerikanaca diljem zemlje.

"Između Milenijske i Velike generacije razlika u percepciji starosti cijelih je 19 godina", dodao je. "Sa starenjem se mijenja i ta percepcija".

Iako je ta razlika gotovo dva desetljeća, obje skupine izrazile su želju da žive otprilike jednako, od 89 do 92. Iako misle da je osoba sa 62 godine stara, Milenijci žele doživjeti 90. rođendan. "Oni predviđaju da će u starosti provesti otprilike trećinu života", interpretira to Baumgart.

31.12.2011. 20:22:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh