« Film
objavljeno prije 1 godinu i 6 mjeseci
FILMOVI

U Kinoteci se nastavlja Galaksija Bowie

U Kinoteci se nastavlja Galaksija Bowie filmovima inspiriranima ekspresionizmom, nadrealizmom i ludilom, a uključuje i naslove kao što su Kabinet doktora Caligarija, Čovjek slon i Twin Peaks

I dalje u znaku legende...
I dalje u znaku legende... (Arhiva)
Više o

kino Kinoteka

,

galaksija Bowie

Ludilo kao motiv zauzima posebno mjesto u Bowiejevu opusu, dijelom i zbog bliskog odnosa sa starijim bratom, koji je bolovao od shizofrenije. Stoga se putovanje Galaksijom Bowie nastavlja filmovima u kojima ludilo nije prikazano samo kao bolest, nego kao specifičan pogled na stvarnost. Počinjemo s Kabinetom doktora Caligarija, klasikom njemačkog ekspresionizma koji je na Bowieja ostavio veliki utisak kada ga je prvi puta gledao kao dječak. Bowie se u svojim nastupima često vraćao ikonografiji i temama njemačkog ekspresionizma i prve filmske avangarde, među ostalim i nadrealističkom klasiku Andaluzijski pas Salvadora Dalíja i Luisa Buñuela, koji se prikazuje prije Caligarija.

U nastavku tjedna gledat će se Čovjeka slona Davida Lyncha, biografsku dramu smještenu u viktorijanski London, koja je uvelike inspirirana ekspresionističkom estetikom. Film se kroz priču u Johnu Merricku, mladiću s neobičnim tjelesnim deformacijama, bavio odnosom identiteta i tijela, osobnosti i pojavnosti - još jednom temom bliskom Bowieju. Stoga možda nije ni neobično da je Bowie s velikim uspjehom igrao Merricka u kazalištu, dok se Lynchev film prikazivao u kinima.

Filmski povjesničar Siegfried Kracauer tvrdi da je doktor Caligari svojim opsjenarskim umijećem najavio uspon nacizma u Weimarskoj Njemačkoj, stoga se u petak gleda Jubilej, kultni film Dereka Jarmana u kojem se pojavljuju brojne punk ikone, a autor glazbe je Bowiejev suradnik Brian Eno. Jubilej je uvelike inspiriran punk estetikom svoga vremena, no bio je vrlo kritičan prema njegovoj površnosti i koketiranju s fašizmom - što je boljka koja nije mimoišla ni Bowieja. Bowie i Jarman nikada nisu direktno surađivali, no njihova postmodernistička, queer i rodno fluidna estetika kao da dolaze iz istoga svemira.

Tjedan zaključuje Twin Peaks: Vatro, hodaj sa mnom prequel nadrealističke serije Davida Lyncha i Marka Frosta, gdje David Bowie ima kratku ali efektnu ulogu nestalog FBI-jeva agenta koji se materijalizira u jednoj od mnogih razina stvarnosti ovog uznemirujuće zabavnog psihološkog trilera.

Programsku knjižicu Galaksija Bowie možete preuzeti ovdje.

Noviteti: Illyricvm

Među Novitete stiže Illyricvm, dugometražni igrani prvijenac Simona Bogojevića Naratha, autora niza izvrsnih animiranih filmova. Smještena u 37. godinu prije naše ere, ova priča o rimskom vojniku koji tijekom skupljanja poreza dolazi u sukob s lokalnim ilirskim plemenima atmosferična je i vizualno upečatljiva povijesna drama, specifična i po tome da je u cijelosti snimljena na ilirskom jeziku.

Na repertoar stiže i Nije loše biti čovjek, novi film Dušana Kovačevića, scenarista legendarnih filmskih hitova kao što su Ko to tamo peva, Maratonci trče počasni krug i Balkanski špijun. Riječ je o komediji s elementima trilera, koja kroz humor postavlja i neka važna životna pitanja.

Među ostalim Novitetima i dalje se prikazuju uzbudljivi romantični triler Dvostruka prijevara Parka Chan-wooka, popularna komedija Nosila je rubac črleni Gorana Dukića, duhovita priča o odrastanju Ljeto kada sam naučila letjeti Radivoja Andrića i novi film velikog austrijskog redatelja Ulricha Seidla Rimini.

Tu je i Moonage Daydream, spektakularni dokumentarac Bretta Morgena, koji kroz obradu bogatog arhivskog materijala nudi specifičan pogled na život Davida Bowieja.

Matineja: Malci 2

Kreativni tim prvog nastavka okupio se kako bi snimio Malce 2: Kako je Gru postao Gru. Priča je to o djetinjstvu simpatičnog zlikovca iz naslova, koja je već osvojila malce s ove strane ekrana diljem svijeta, a koju se prikazuje sinkroniziranu na hrvatski jezik.

Praktične informacije

Filmove iz ciklusa Galaksija Bowie pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu!

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina.

Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka www.kinoteka.hr

12.10.2022. 09:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh