« Hi-tech
objavljeno prije 6 godina i 7 mjeseci
Napredana tehnologija

U KFC-u u Kini plaćajte račune - licem

Zaboravite novčanice, kartice ili aplikacije na pametnim telefonima. Novo doba tehnologije upravo počinje.

Plaćajte osmijehom
Plaćajte osmijehom (Arhiva)
Više o

osmijeh

,

plaćanje

Kineski div Alibaba u subotu je pustio u upotrebu novi pojekt u gradu Hangzhou, a radi se o sasvim novom sustavu za prepoznavanje lica koji postaje sve popularaniji u kineskim poslovnim sferama i vladi.

Kineska verzija KFC-a, KPro uvela je terminale koji prilikom uzimanja narudžbe skeniraju lice klijenta, a slika se tada uspoređuje sa slikom na osobnoj iskaznici, čije podatke najpoznatiji hranidbeni lanac čuva u svojoj bazi podataka. Jedino što nakon toga korisnik treba kako bi izvršio uplatu je ostaviti broj telefona. Hranu mu tada poslužuje jedan od članova posluge.

Taj sustav temelji se na digitalnoj platformi za plaćanje Alipay, koja ima više od milijardu korisnika diljem svijeta, a već dozvoljava i drugim korisnicima da koriste kinesku verziju aplikacije.

KFC restorani prva su fizička trgovina na svijetu koja koristi tehnologiju prepoznavanja lica za naplatu usluga.

Tvrtka jamči za sigurnost uporabe. Softwer snima, a onda analizira više od 600 crta lica kako bi pravilno identificirao osobu, a koristi i 3D kameru i algoritme kako bi otkrio pokušava li ga osoba zavarati slikom nekog drugog pojedinca.

Tehnološka tvrtka Baidu s testiranjima je počela prošle godine u Wuzhenu, povijesnom gradu kojeg svake godine posjećuje milijun turista. Tamo su zaposlenici svakodnevno ručak mogli plaćati korištenjem ove vrste tehnologije.

Iz Badua, naravno, nisu završili. Ovu tehnologiju namjeravaju iskoristiti kako bi pokušali predvidjeti buduće narudžbe klijenata, a kako bi to postigli, namjeravaju analizirati faktore poput starosti, raspoloženja i spola kupca.

Sustav se uskoro namjerava uvesti u veći broj prodajnih centara u Kini, a krajnji im je cilj omogućiti kretanje klijentima bez potrebe da sa sobom nose novčanike ili telefone.

 

Piše: Andrea Holi
04.09.2017. 09:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh