« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
UZDRAVLJE!

U indijskom mlijeku pronađeni deterdženti i gnojivo

"Konzumiranje mlijeka koje sadrži deterdžent opasno je za zdravlje, pokazuje nedostatak higijene u rukovanju i nadzoru nad preradom mliječnih proizvoda", napisali su autori

Fotografija vijesti
Više o

Indija

,

mlijeko

,

onečišćenje okoliša

Mlijeko u Indiji uglavnom je razvodnjeno ili onečišćeno sastojcima iz umjetnih gnojiva, deterdženata i sredstava za izbjeljivanje, pokazali su testovi indijske službe za sigurnost hrane, javlja Hina.

Studija provedena u siječnju otkrila je da je prehrambena vrijednsot mlijka osiromašena dodavanjem obranog mlijeka u prahu i glukoze, a šokantno je da su u uzorcima pronađeni i hidrogeni peroksid, urea i deterdžent.

Hidrogeni peroksid stavlja se u sredstvo za izbjeljivanje, a ureu sadrže umjetna gnojiva.

"Konzumiranje mlijeka koje sadrži deterdžent opasno je za zdravlje, pokazuje nedostatak higijene u rukovanju i nadzoru nad preradom mliječnih proizvoda", napisali su autori.

"Dodavanje vode ne smanjuje samo nutritivne vrijednosti mlijeka već je onečišćena voda opasna po zdravlje", piše u studiji koju je zasad ministarstvo zdravstva odbilo komentirati.

Indija se dugo borila protiv beskrupuloznih trgovaca koji onečišćuju hranu i mlijeko. Gotovo 70 posto od 1.791 uzoraka uzetih u sve 33 države, bilo je onečišćeno ili razrijeđeno, pokazala je studija. Najviše loših uzoraka bilo je u New Delhiju.

10.01.2012. 18:30:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh