« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
ZNANJE JE UŽITAK

U Hrvatskoj treba uvesti sveobuhvatnu seksualnu edukaciju

Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje upozorava kako je Hrvatska "primjer zemlje s lošom seksualnom edukacijom"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

UNESCO

,

Mreža mladih Hrvatske

,

spolnost mladih

,

Centar za edukaciju savjetovanje i istraživanje

,

seksualna edukacija

,

seksualna pismenost

,

Znanje je užitak

U Hrvatskoj je potrebno uvesti sveobuhvatnu seksualnu edukaciju za mlade kako bi se što više smanjilo njihovo rizično seksualno ponašanje te kako bi ih se upoznalo s opasnostima od zaraze HIV-om i ostalim spolno prenosivim bolestima te svim oblicima zlostavljanja i iskorištavanja, upozorili su na danas održanoj tribini "Seksualna edukacija mladih" liječnici, profesori i predstavnici Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI).

Tribinu je organizirao Centar za kulturu Trešnjevka u suradnji s Mrežom mladih Hrvatske (MMH), a na njoj su bili učenici zagrebačke IX. gimnazije.

Anamarija Sočo iz MMH podsjetila je da je UNESCO početkom rujna 2009. objavio Međunarodne smjernice za seksualnu edukaciju koje nude sveobuhvatan i kvalitetan okvir za izradu nacionalnog programa seksualne edukacije. Istaknula je da je u svijetu HIV-om zaraženo oko pet milijuna mladih ljudi, a oko 45 posto svih infekcija tim virusom događa se mladima u dobi od 15 do 24 godine.

Napominjući da se i u Hrvatskoj mladi često spolno rizično ponašanju te da "opada seksualna pismenost", upozorila je da, po nekim istraživanjima, 50 posto studentica nikad nije bilo kod ginekologa, a 30 posto njih rijetko ili nikada u spolnom odnosu s partnerom rabi kondom.

Hrvatska je primjer zemlje s lošom seksualnom edukacijom, upozorila je Nataša Bijelić iz CESI-ja. Kao primjere zemalja s dobrom seksualnom edukacijom navela je Nizozemsku i Švedsku, u kojima je taj oblik edukacije obvezatan.

Suprotno uvriježenim stajalištima programi seksualne edukacije, kako pokazuju istraživanja, ne utječu na ranije stupanje mladih u spolne odnose, mladi više rabe kontracepciju te nemaju veći broj partnera ili partnerica.

Ginekolog Dubravko Lepušić predstavio je projekt "Znanje je užitak" kojim mlade ljude nastoji upoznati sa spolno prenosivim bolestima. Ocijenio je da su uz spolnu edukaciju jednako važni redoviti ginekološki pregledi te cijepljenje protiv humanoga papiloma virusa.

Kao vodeću zemlju u seksualnoj edukaciji istaknuo je Finsku koja, iako djevojke u njoj najranije stupaju u seksualne odnose u Europi, ima najmanje spolnih bolesti i maloljetničkih trudnoća.

Pedagoginja Biserka Šavora rekla je da mladi u hrvatskome školskom sustavu na neadekvatan način dobivaju informacije o reproduktivnom zdravlju, a učenici zagrebačke IX. gimnazije su upozorili da u školi uopće ne dobivaju znanje o seksualnom zdravlju, pri čemu su izrazili želju za što više interaktivnih radionica s tom temom. (hina/metro-portal)

10.11.2009. 18:18:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh