« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
ne odustaju

Radnici Željezare Split i dalje štrajkaju glađu

Trojica štrajkaša gladuju jer Vlada opet nije ispunila svoja obećanja

(Duje Klarić/Cropix)
Više o

Jadranka Kosor

,

HFP

,

Vlada RH

,

štrajk glađu

,

Mladen Bekavac

,

Tonči Mužić

,

Vedran Duvnjak

,

Jozo Ivančević

,

Željezara Split

,

Tamara Obradović-Mazal

Unatoč pozivima Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju, koji je danas preko medija pozvao trojicu sindikalnih predstavnika splitske Željezare koji od ponedjeljka štrajkaju glađu da prekinu gladovanje, trojica štrajkaša ne odustaju.

Mladen Bekavac, Tonči Mužić i Jozo Ivančević potvrdili su kako ne odustaju od svojih zahtjeva, te traže sastanak s ovlaštenim vladinim predstavnikom kojeg bi imenovala premijerka Kosor, s predsjednikom Hrvatskoga fonda za privatizaciju Vedranom Duvnjakom i sa sindikalnim povjerenicima i pravnicima koji jedini mogu riješiti situaciju.

"Nije u redu da mi s televizije doznajemo da nas Fond za privatizaciju poziva na prekid štrajka jer je, navodno, postignut cilj u kojem će plaće biti isplaćene", rekao je Bekavac.

Predsjednik Hrvatskoga fonda za privatizaciju Vedran Duvnjak rekao je na današnjoj sjednici Upravnog odbora HFP-a da su početkom ovoga mjeseca splitskoj Željezari odobrili kratkoročni, jednogodišnji zajam od 1,340.039 kuna za isplatu minimalnih bruto plaća za 406 radnika za rujan.

No, kako je račun Željezare blokiran, jedino zakonsko rješenje da se plaće isplate jest da ih Fond uplati izravno na račune radnika.

Predstavnik sindikata u Upravnom odboru HFP-a Ozren Matijašević i državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva Tamara Obradović-Mazal sa današnje sjednice Odbora pozvali su sve radnike da se sutra u 8,30 sati okupe u prostorijama Željezare kako bi potpisali izjavu kojom se odriču prava da od Željezare zahtijevaju isplatu plaće za rujan i da svoje pravo na odštetu za tu plaću prenesu na Fond.

Radnici su se odlučili na štrajk glađu jer, kako su rekli sinoć, vlada nije ispunila obećanja koja im je dala kad su posljednji put štrajkali glađu. Traže isplatu plaća, raskidanje ugovora sa Zlomrexom i pronalazak novoga strateškog partnera te pokretanje proizvodnje u Željezari. (hina/metro-portal)

10.11.2009. 18:51:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh