« Zdravlje
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
UFF

U Hrvatskoj nema opasnosti od epidemije tzv. superbakterije

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u petak je priopćio da nema nikakve opsanosti od epidemije superbakterijom NDM-1

NDM-1 ne prijeti Hrvatskoj
NDM-1 ne prijeti Hrvatskoj (Arhiva)
Više o

Srbija

,

Hrvatska

,

epidemija

,

superbakterije

,

NDM-1

Superbakterija ne pokazuje znakove epidemijskog širenja. Zahvaljujući mogućnostima analize i dobro educiranom kadru u mikrobiološkim laboratorijima koji mogu utvrditi postojanje infekcije uzrokovane takvom rezistentnom enterobakterijom, te zaposlenima na bolničkim odjelima koji su dobro upućeni u mjere koje treba provoditi za sprečavanje širenja infekcija, mogućnost širenja infekcije na druge bolesnike svedena je na minimum, ističe HZJZ.

Superbakterija je naziv koji se u medijima obično koristi za bakterije koje nose gene za sintezu enzima poznatih pod nazivom karbapenemaze, a uključuju gram negativne bakterije iz porodice enterobakterija kao što su npr. Escherichia coli i Klebsiella pneumoniae.

NDM-1 (New Delhi Metallo-beta-lactamase-1) je enzim koji bakterije koje ga produciraju čini rezistentnim na antibiotike širokog spektra iz skupine beta-laktamskih antibiotika koji se zovu karbapenemi.

Već se nekoliko godina zna da se na području Balkana, posebno u Grčkoj, javljaju infekcije uzrokovane enterobakterijama rezistentnim na karbapeneme. U ostatku Europe takvi sojevi su rijetki

HZJZ naglašava da se u Hrvatskoj u sklopu nacionalnog praćenja rezistencije već duže od 10 godina sustavno prati rezistencija, uključujući i sojeve enterobakterija rezistentnih na karbapeneme

Prvi slučaj enterobakterije s NDM-1 genom u Hrvatskoj je zabilježen 2009. godine, a od tada bilo je ukupno 17 sporadičnih izolata.

Tijekom prošle godine zabilježena su 4 slučaja. S druge strane, napominje HZJZ, Srbija nema takav sustav, tako da je teško procijeniti koliko je slučajeva takvih infekcija tamo bilo.

28.12.2013. 15:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh