« Zdravlje
objavljeno prije 10 godina i 5 mjeseci
MA DA?!

Blagdani su opasni po zdravlje

Najveće šanse da umrete imate upravo tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana, pa pripazite malo što radite

Najveće šanse da umrete imate upravo sada
Najveće šanse da umrete imate upravo sada (Arhiva)
Više o

smrt

,

broj umrlih

,

blagdani

Božić i Nova godina donose blagdansku atmosferu, no iza nje se dobro skriva i Smrt, jer u ovo doba godine imate najveću vjerojatnost da ćete umrijeti, veću nego u bilo koje drugo doba godine.

Rezultat je to višegodišnjeg istraživanja u kojem su znanstvenici pratili broj smrtovnica u SAD i zaključili da su upravo blagdani najopasniji za život. Najčešće se umire prirodnom smrću zbog bolesti dišnog sustava, problema s cirkulacijom i od raka.

Slične je rezultate dalo i britansko istraživanje koje zaključuje da ljudi koji su zbog lošeg zdravlja hospitalizirani na Božić imaju veću šansu da će umrijeti nego da su u bolnici završili bilo kojeg drugog dana u godini. U to su uključeni i vikendi, a ovaj se podatak ne odnosi jedino na djecu.

Stručnjaci još uvijek nisu došli do sigurnog odgovora zašto je to tako, no pretpostavlja se da se radi o blagdanskom stresu i tuzi koja obuzima ljude u ovo doba godine kad se svode neki računi i razmišlja o životu. 

Uz to, niske temperature definitivno nisu uzrok, što je zaključeno prema porastu broja umrlih u toplim saveznim državama koji je veći od onoga u hladnijim, pa se najveća krivica zapravo svaljuje na lošiju zdravstvenu zaštitu tijekom blagdana.

Stoga, pazite na sebe ovih dana i ne dozvolite stresu da vas uzdrma do kraja.

27.12.2013. 19:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh