« Svijet
objavljeno prije 3 godine i 1 mjesec
OČEKIVANO

U Hrvatskoj je najmanje žena menadžera

Hrvatska je na začelju ljestvice zemalja Europske unije po udjelu žena na menadžerskim pozicijama, koje su i na razini Unije još uvijek daleko od ravnopravnosti s muškarcima, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda

Menadžerica baš i nema...
Menadžerica baš i nema... (Arhiva)
Više o

žene

,

Hrvatska

,

menadžeri

Hrvatska je na začelju ljestvice zemalja Europske unije po udjelu žena na menadžerskim pozicijama, koje su i na razini Unije još uvijek daleko od ravnopravnosti s muškarcima, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.

Pandemija covida-19 izazvala je promjene bez presedana u radnom okruženju, ali podaci o zaposlenim ženama i muškarcima na menadžerskim pozicijama i dalje otkrivaju poznate obrasce.

Iako žene i muškarci unose različite kvalitete u krizno upravljanje, žene su i dalje daleko manje zastupljene na takvim poslovima, konstatiraju u Eurostatu.

U trećem kvartalu 2020. u EU je na menadžerskim pozicijama bilo ukupno više od 9,5 milijuna građana, od čega 6,2 milijuna muškaraca i 3,3 milijuna žena.

Iako žene čine gotovo polovinu ukupnog broja zaposlenih u EU, odnosno 46 posto, među menadžerima su daleko slabije zastupljene, sudjelujući s 36 posto.

U protekla dva desetljeća udio žena ipak je postupno rastao, s nešto manje od 30 posto u drugom kvartalu 2002. godine, na početku vremenske serije, pokazuje izvješće Eurostata.

Latvija i Poljska na čelu

Najveće udjele žena na menadžerskim pozicijama bilježe istočnoeuropske članice EU, Latvija, Poljska, Bugarska, Mađarska i Slovenija.

06.03.2021. 18:56:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh