« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

U Haagu o ovlastima i moći generala Čermaka nakon Oluje

Svjedok Čermaka doživio kao vojnog upravitelja Knina

General Ivan Čermak
General Ivan Čermak (Robert Belošević/CROPIX)
Više o

Haaški sud

,

UN

,

Knin

,

Oluja

,

Ivan Čermak

,

Soeren Liborius

,

ECMM

,

EZ

Svjedok tužiteljstva Danac Soeren Liborius, pripadnik Promatračke misije Europske zajednice (ECMM) u Hrvatskoj u tijeku rata, u petak je u Haagu, svjedočeći još jedan dan na suđenju trojici hrvatskih generala, govorio kako je nakon "Oluje" doživio ulogu i utjecaj generala Ivana Čermaka.

Liborius je optuženoga generala Čermaka doživljavao kao "vojnoga upravitelja" Knina, a Čermakov je odvjetnik inzistirao na drukčijoj formulaciji, jer je Čermak bio zapovjednik Zbornoga mjesta Knin, a na tu ga je dužnost 5. kolovoza imenovao tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

Odvjetnik Steven Kay nizao je tvrdnje po kojima Čermak nije imao ni civilne ovlasti ni nadzor nad civilnom policijom, kao i dokaze za situacije u kojima ni Čermakove vojne ovlasti nisu bile tolike da bi se moglo reći da je nadzirao stanje u Kninu.

Po tvrdnji obrane u Hrvatskoj u sustavu vlasti u vojnoj hijerarhiji nije postojala dužnost vojnog upravitelja, a ako to nije postojalo, onda su i svjedokove teorije i dojmovi iz toga vremena, o tome da je Čermak zadužen za pitanje reda i mira, pogrješne.

"Po mojem je shvaćanju on provodio nadzor, njegove su riječi bile važne"
Soeren Liborius,
svjedok tužiteljstva o generalu Čermaku 
Svjedok je rekao da bi "potpuno razumijevanje složene vojne i civilne strukture zahtijevalo velika znanja", a on je priznao kako ih nije imao.

Budući da svjedok nije mogao pokazati neki dokument ili bilješku gdje je Čermak rekao da je on odgovoran za održavanje reda i zakona na tom prostoru, odvjetnik je svjedoka pitao shvaća li da su njegove izjave o velikim ovlastima generala Čermaka bile pogrješne.

Svjedok je odgovorio da su te izjave bile "zasnovane na mojim opservacijama, to su činjenice onako kako sam ih ja vidio na terenu".

Odvjetnik je želio da svjedok dovede u pitanje svoje zaključke iz onoga vremena, ali on nije pristajao promijeniti mišljenje. Odvjetnik ga je tada pitao je li on "od onih ljudi kojima je teško priznati da su bili u krivu čak i kad ga dokazi gledaju u oči". Svjedok je odgovorio da "ne mijenja stajalište iz druge ruke".

Liborius je rekao da je Čermak "bio osoba s titulom i činom generala koja je bila ljudima poznata, pripadnicima hrvatskih vlasti, posebice vojnih".

"Veleposlanicima iz Zagreba on je bio osoba s kojom treba razgovarati", rekao je Liborius, na osnovi čega je shvatio da Čermak ima velike ovlasti.

Ustvrdio je da je "Čermak bio zadužen za red i mir" na tom području te da je na svojim "sastancima s najvišim dužnosnicima EZ-a i UN-a ostavljao dojam da je odgovoran za red i mir". Odvjetnik je na to rekao da "i ne osporava da je Čermak bio kontakt-osoba".

"Vi ga želite umanjiti na obična činovnika. Ako ga tako umanjite i unizite, zašto smo se mi onda s njim uopće sastajali, ne samo promatrači EZ-a, nego i timovi UN-a? To bi bilo besmisleno", rekao je svjedok, na što je odvjetnik generala Čermaka rekao da su se sastajali jer je "on bio točka za kontakt".

Liborius, koji već svjedoči cijeli ovaj tjedan, svoj iskaz u Haagu nastavlja u ponedjeljak. (HINA/METRO)

12.09.2008. 20:07:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh