« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci

U gruntovnicu bez nervoze

Zemlja bi do kraja godine trebala biti uređena, a knjige bez zaostataka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Siniša Sunara, CROPIX)
Više o

katastar

,

gruntovnica

,

'Uređena zemlja'

Na rješavanje bilo kakvog problema u zemljišnim knjigama ili katastru od sljedeće se godine ne bi smjelo čekati dulje od 30 dana, a zaostaci bi bili svedeni na razinu mjesečnog priljeva, nadaju se u Ministarstvu pravosuđa i Državnoj geodetskoj upravi.

Građani bi tada sve podatke iz katastra ili zemljišnih knjiga mogli dobiti bez dužeg čekanja, čime bi se smanjila i moguća korupcija, a usklađeni podaci iz oba sustava poklapali bi se sa stvarnim stanjem.

Na rješavanje predmeta će se čekati najviše 30-ak dana, sada se u većini gruntovnica čeka oko 73, a u Zagrebu čak 169 dana! 

Vrhunac projekta "Uređena zemlja" biti će zajednički informacijski sustav (ZIS) zemljišnih knjiga i katastra koji bi, po riječima odgovornih, trebao rezultirati potpunim povjerenjem u zemljišne knjige i podizanju pravne sigurnosti u prometu nekretnina. Sustav bi trebao biti od velike koristi i investitorima te državi, a probno bi trebao profunkcionirati na jesen.

Prema podacima Jedinice za provedbu projekta, građani na rješavanje ZK predmeta sada prosječno čekaju 73 dana, a u Zagrebu, koji uz najveći broj predmeta ima i najviše zaostataka, čak 169 dana.

No, za loše statistike, tvrde u Ministarstvu, nisu krivi zemljišno-knjižni uredi pri svim općinskim sudovima, jer je u njih 88 uvedena tzv. dnevna ažurnost, što znači da su tamo riješeni svi zaostaci, dok se tekući zahtjevi rješavaju za nekoliko dana.

Najviše je zaostataka u Zagrebu

Problematično je tek 20 sudova koji su odgovorni za čak 77 posto svih zaostataka. Više od 36 posto neriješenih predmeta je u Zagrebu, 8,6 posto otpada na Makarsku, dok Pag, Solin i Starigrad imaju između 4.500 i 5.000 zaostataka, odnosno između 4 i 5 posto.

U nekim manjim sredinama problem je i u nedostatku obučenog kadra, pa u Ministarstvu planiraju osnivanje mobilnih timova mladih stručnjaka koji bi po potrebi odlazili na teren i rješavali zaostatke. Oni bi, procjenjuju u Ministarstvu, kroz dva ili tri mjeseca mogli riješiti i po nekoliko tisuća predmeta.

U smanjenju zaostataka pomažu i lokalne vlasti koje u nekim gradovima plaćaju radnike uvježbane za taj posao. Tako je samo u Zagrebu u prvih pet mjeseci ove godine riješeno zaostataka kao u cijeloj 2007.

Paralelno sa smanjenjem zaostataka radi se i na digitalizaciji. Do sada su u digitalni oblik prenesene sve zemljišne knjige, a više od 46 posto ih je verificirano, ističu u Jedinici za provedbu projekta koji je Svjetska banka do sada pomogla zajmom od 47 milijuna eura. (HINA)

17.07.2008. 14:33:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh