« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
dijalog kultura

U Frankfurtu otvoren 61. sajam knjige

Među središnjim temama sajma su internet, autorska prava i elektronske knjige te utjecaj recesije na izdavaštvo

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Angela Merkel

,

Sanja Lovrenčić

,

Viktor Žmegač

,

61. frankfurtski sajam knjiga

,

frankfurt sajam knjiga

,

Xi Jinping

,

Tomica Bajsić

Njemačka kancelarka Angela Merkel i predstavnik zemlje počasnog gosta ovogodišnjeg Frankfurtskog sajma knjiga, kineski podpredsjednik Xi Jinping, otvorili su u utorak u Frankfurtu na Majni 61. po redu najveću smotru izdavaštva na svijetu i pritom pozvali na dijalog kultura.

"Dijalog kultura mora proteći bez izbjegavanja tabua i ja sam sigurna da će tako i biti, a Frankfurtski sajam knjiga izvrsna je prilika da se stvori slika o Kini", rekla je Merkel u utorak navečer okupljenima na Frankfurtskom sajmu. Pozvala je okupljene da počasnom gostu Kini pristupe sa "znatiželjom" i "otvorenošću".

Kinski podpredsjednik Xi Jinping zahvalio se domaćinu na tomu što je Kinu izabrao za počasnog gosta te je istaknuo važnost kulturne razmjene između nacija s različitim naslijeđem.

"Stalna razmjena kultura našem planetu svakog dana priskrbljuje novi i još različitiji život", rekao je Xi. Nije se izravno osvrnuo na kontroverze nastale zbog proglašenja Kine počasnim gostom sajma ni na rasprave o slobodi izražavanja mišljenja ali je istaknuo da treba "poštivati različitosti".

"Kulturna razmjena mora protjecati u ozračju obostranog razumijevanja i poštivanja", rekao je Xi.

Uoči Frankfurtskog sajma knjige, u Njemačkoj se razvila rasprava o slobodi izražavanja mišljenja u ovoj zemlji. Službeni Peking izvršio je i pritisak na organizatora jedne književne tribine održane prije nekoliko tjedana, na koju je bilo pozvano i nekoliko spisatalja koji kritički pišu o režimu u Pekingu.

Središnje teme ovogodišnjeg sajma su internet, autorska prava i elektronske knjige kao i utjecaj gospodarske krize na svjetsko izdavaštvo. U Frankfurtu će do nedjelje 7.000 izlagača iz 100 zemalja predstaviti više od 400.000 naslova.

Hrvatsku će ove godine predstavljati troje autora: dječja spisateljica Sanja Lovrenčić, pjesnik Tomica Bajsić te ugledni germanist Viktor Žmegač. On će u Frankfurtu predstaviti svoje epohalno djelo povijesti njemačke kulture "Od Bacha do Bauhausa".

Sajam je od srijede pa do petka otvoren samo za stručnu a u subotu i nedjelju i za širu publiku. (hina/metro-portal)

13.10.2009. 22:01:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh