« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
ISKORISTILI PORAZ

U Francuskoj prosvjedovale željeznice, škole i javne službe

Sindikati koji nisu pozdravili promjene u vladi procjenjuju da je u 177 prosvjeda širom zemlje sudjelovalo gotovo 800.000 ljudi

(Getty Images)
Više o

Nicolas Sarkozy

,

Francuska prosvjed

,

francuski sindikati

Francuske željeznice, škole i javne službe bile su u utorak pogođene velikim prosvjedima zbog mirovinske reforme i smanjenja plaća. Sindikati su na prosvjede pozvali u želji da iskoriste poraz predsjednika Nicolasa Sarkozyja na regionalnim izborima u nedjelju.

Prosvjedovalo je nekoliko stotina tisuća ljudi. Pogođene su javne službe, škole i ne vozi gotovo polovica regionalnih vlakova.

Po podacima sindikata CGT, u 177 prosvjeda širom zemlje sudjelovalo je gotovo 800.000 ljudi, dok sindikat Solidaires procjenjuje da ih je bilo 600.000. Na posao nije došlo više od 40 posto učitelja, tvrde sindikati, dok vlada procjenjuje da je štrajkalo njih 22 posto.

Sarkozy je na nedjeljnim izborima pretrpio najgori poraz u više od pet desetljeća. Lijeve stranke osvojile su vlast u 23 od 26 regija.

Sarkozy je na to odgovorio smjenama u vladi, otpustivši ministra rada Xaviera Darcosa koji je trebao voditi pregovore o mirovinskoj reformi. Na njegovo mjesto imenovan je ministar za proračun Eric Woerth, a u vladu je pozvano još troje ljudi.

Sindikati promjene u vladi nisu pozdravili, ocijenivši da se time neće oživjeti gospodarstvo te optuživši Sarkozyja da ne razumije kako se raspoloženje u Francuskoj promijenilo.

Čelnik CGT-a Bernard Thibault pozvao je Sarkozyja da organizira sastanak sindikalista i poslodavaca kako bi razmotrili povećanje plaća, upozorivši vladu da može očekivati odlučan otpor mirovinskoj reformi. (hina/metro-portal)

23.03.2010. 20:29:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh