« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
KSENOFOBIJA

U Francuskoj jača netrpeljivost prema muslimanima i strancima

Istraživanje javnog mijenja pokazalo je da se u Francuskoj povećava sumnjičavost prema muslimanima i otpor prema strancima, koje se sve više smatra nametnicima, čak i prijetnjom

Više o

Francuska

,

stranci

,

Mohamed Merah

,

ksenobija

Netrpeljivost, "sumnjičavost" prema muslimanima, "odbijanje" stranaca u Francuskoj su u porastu, iako je broj rasističkih, antisemitskih i ksenofobnih ispada 2011. doživio blagi pad, objavila je u utorak francusko Nacionalno savjetodavno povjerenstvo za ljudska prava, javlja Hina.

Godišnje izvješće objavljeno je osam dana nakon što je islamistički fanatik Mohamed Merah pred židovskom školom u Tolulouseu ubio četiri osobe, među kojima troje djece, dok je nekoliko dana prije ubio i trojicu vojnika.

"Drugu godinu uzastopno tolerancija se smanjuje, ksenofobni osjećaji se šire... takav razvoj situacije izaziva duboku zabrinutost", stoji u izvješću koje se temelji na ispitivanju javnog mnijenja koje je institut CSA proveo 2011.

To ispitivanje otkrilo je da se "povećava sumnjičavost prema muslimanima i otpor prema strancima, koje se sve više smatra nametnicima, čak i prijetnjom", ističe ta nezavisna institucija.

Više od polovine ispitanih - 51 posto - ocjenjuje da su "muslimani izdvojena skupina u društvu", što je porast od 6 posto u odnosu na 2009., a 72 posto ispitanih, 7 posto manje nego prije dvije godine, smatra da su "francuski muslimani Francuzi koliko i svi drugi".

Za njih 59 posto u Francuskoj je previše useljenika (12 posto više nego 2009.), a čak 70 posto (8 posto više nego u posljednjoj anketi) misli da "brojni imigranti u Francusku dolaze samo zbog socijalnog osiguranja".

U rezultatima ispitivanja radi se razlika između "rasizma", koji je u padu za 2,4 posto, "antisemitizma", kojeg je zabilježeno 16,5 posto manje i "protumuslimanskog rasizma", koji porastom od 33,6 posto ne samo da nadoknađuje već gotovo udvostručuje zabilježeni pad u prve dvije kategorije.

No u izvješću se ukazuje i na "paradoks" koji se pojavio i prošle godine, jer unatoč porastu negativnih osjećaja prema strancima, broj stvarnih rasističkih djela i prijetnji koje su zabilježile policija i žandarmerija u odnosu na 2010. smanjio se za 7 posto, na ukupno 1254.

27.03.2012. 20:55:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh