« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
POMOĆ PRI OPORAVKU

Irak traži od arapskih zemalja otpis dugova

"Zatražili smo od Saudijske Arabije, Kuvajta, Katara, Libije, Jordana, Sudana, Egipta i Maroka da pomognu Iraku u rješavanju stanja s dugom", rekao je irački ministar financija

Fotografija vijesti
Više o

SAD

,

Irak

,

arapske zemlje

,

invazija na Irak

,

otpis dugova

Irak je na summitu Arapske lige od arapskih zemalja zatražio oprost dugova od prije invazije i pozvao druge zemlje da slijede primjer Ujedinjenih Arapskih Emirata i Alžira koje su već pristale otpisati irački dug, javlja Hina.

"Zatražili smo od Saudijske Arabije, Kuvajta, Katara, Libije, Jordana, Sudana, Egipta i Maroka da pomognu Iraku u rješavanju stanja s dugom", rekao je irački ministar financija Rafie al-Esawi prvog dana summita, prvog koji se održava u poslijeratnom Bagdadu.

"Potrebno je više suradnje od arapskih zemalja glede brisanja duga", rekao je Esawi zahvalivši Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Alžiru na pristanku da otpišu 100 posto dugova.

Razgovorom ministara financija otvoren je trodnevni summit Arapske lige u Bagdadu, prvi koji se u posljednja dva desetljeća održava u iračkoj prijestolnici i prvi kojemu je domaćin neki šijitski arapski čelnik, premijer Nuri al-Maliki.

Čelnici 22 članice lige trebaju se okupiti u četvrtak na razgovorima kojima će vjerojatno dominirati pitanje krize u Siriji.

Pariški klub 19 bogatih država zajmodavaca 2004. je pristao otpisati 80 posto od oko 40 milijardi dolara duga kako bi pomogao Iraku da se oporavi nakon invazije 2003. kojom je svrgnut predsjednik Sadam Husein a koja je i izazvala godine nasilja i nesigurnosti.

Irački vanjski dug 2003. je iznosio između 130 i 140 milijardi dolara, od čega je veliki dio riješen 2004. sporazumom Pariškog kluba po kojem Irak slična rješenja treba tražiti i od svojih drugih kreditora. Razgovori o otpisu duga sa zemljama koje nisu članice Pariškog kluba još su uvijek u tijeku.

27.03.2012. 19:44:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh