« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 4 mjeseca
ISTOK NAPADA

U Finskoj otkrivena informatička špijunaža velikih razmjera

Finska je u četvrtak izvijestila da je njezino ministarstvo vanjskih poslova bilo na meti informatičke špijunaže 'velikih razmjera'

Što su ukrali, pitanje je sad?
Što su ukrali, pitanje je sad? (Arhiva)
Više o

Kina

,

Rusija

,

Finska

,

IT špijunaža

Kako navodi finski ministar vanjskih poslova Erkki Tuomioja, nacionalna sigurnosna služba finske policije povela je istragu zbog 'ozbiljne špijunaže'.

'To je veoma neugodno', priznao je Tuomioja koji se pred novinarima pojavio nekoliko sati pošto je finska televizijska mreža MTV3 otkrila slučaj u četvrtak poslijepodne.

Kako navode vlasti, špijunaža je trajala 'dugo' a otkrivena je početkom 2013. Finska je već izvijestila druge vlade Europske unije.

Po Tuomiojinim riječima, sustav informatičke špijunaže je 'veoma sofisticiran', ali 'najosjetljivije informacije', napose one o međunarodnim vezama, nisu izgubljene jer najtajnije infromacije 'nisu bile u mreži' koju se špijuniralo.

Po informacijama MTV3, finske vlasti sumnjaju da iza ovih napada stoje ruska i kineska tajna služba. Tuomioja nije htio otkriti imena osumnjičenih, ali je kazao da će ime 'jednog ili više osumjičenika vjerojatno biti objavljena' čim proces počne.

Informacije koje su pomogle u otkrivanju špijunaže došle su izvana, što je iznenadilo neovisnog informatičkog stručnjaka Petterija Jaervinena. 'Činjenica da Finska nije sama otkrila špijunažu koja već godinama traje, veoma je neugodna', rekao je.

01.11.2013. 10:10:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh