« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
dug put

U Europsku uniju najranije 2012. godine

Posebno problematična područja su Haag, pravosuđe i korupcija

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Vladimir Drobnjak

,

pregovori s EU

,

Jadranka Kosor

Nakon što je riješen problem slovenske blokade, na putu do članstva u Europskoj uniji još moramo riješiti pitanje Haaga, pravosuđa i korupcije.

Hrvatska je u ovom trenutku spremna otvoriti devet od preostalih 11 poglavlja, a zatvoriti pet od preostalih 26.

Očekuje se da će se otvaranje svih pregovaračkih poglavlja završiti do kraja ove godine. Izjavio je to glavni pregovarač s EU Vladimir Drobnjak nakon prvog sastanka pregovaračkog tima s premijerkom Jadrankom Kosor.

Drobnjak očekuje i zatvaranje velikog broja poglavlja do kraja 2009.

Premijerka Jadranka Kosor u Banske dvore je sazvala naše pregovarače. Njima i ministrima navodno je podijelila konkretne zadatke te zatražila da se svi u potpunosti posvete pregovorima jer EU opet dolazi na prvo mjesto ljestvice prioriteta hrvatske politike.

Posebno problematična poglavlja su tržišno natjecanje, poljoprivreda i pravosuđe. Stoga najviše posla čeka ministra gospodarstva Damira Polančeca i ministra poljoprivrede Petra Čobankovića.

Poseban su problem tzv. topnički dnevnici, koji priječe otvaranje pregovora u poglavlju o pravosuđu. Pregovarači se danas nisu posebno bavili tim poglavljem koje nam zbog suradnje s Haaškim sudom, odnosno topničkih dnevnika blokiraju četiri članice Unije.

Jasno je da pregovori ne mogu biti dovršeni do kraja ove godine a pregovarači kao realni rok ulaska u EU spominju 2012. Pregovori bi pak mogli završiti sredinom sljedeće godine, najranije u svibnju.

Zbog toga u pregovaračkom timu smatraju da je ulazak u Uniju realan tek 2012. godine. Nadaju se i da bi Hrvatska početkom sljedeće godine napokon mogla dobiti precizan datum ulaska.

12.09.2009. 21:53:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh