« Ekosfera
objavljeno prije 1 godinu i 9 mjeseci
SUŠA

U Europi raste opasnost od suše

Više od polovice teritorija Europske unije od kraja lipnja je u opasnosti od suše, upozorili su istraživači Europske komisije u novom izvješću

Europa gori...
Europa gori... (Arhiva)
Više o

EU

,

suša

U izvješću stoji kako se "upozorenje o suši, koja bi mogla zahtijevati primjenu izvanrednih mjera upravljanja vodnim resursima i energijom u sušom zahvaćenim državama, trenutačno odnosi na znatan dio Europe".

Za otprilike 46 posto teritorija Europske unije vrijedi upozorenje o suši, dok je 11 posto regija trenutačno u stanju pune pripravnosti, stoji u izvješću. Izostanak oborina pripisuje se ranijim toplinskim valovima u svibnju i lipnju.

Suša je utjecala na prinose usjeva u Francuskoj, Rumunjskoj, Španjolskoj, Portugalu i Italiji. Smanjena količina vode u rezervoarima utjecala je na sustave hlađenja u nekim elektranama. Prema izvješću se u iduća tri mjeseca u Europi predviđaju sušnije okolnosti i uvjeti od uobičajenih.

Kao posljedica podataka iz izvješća navode se požari koji bjesne nekim europskim državama - Francuskom, Grčkom, Italijom, Portugalom i Španjolskom.

 

29.07.2022. 16:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh