« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
ISTRAŽIVANJE

U Europi je raširen antisemitizam

Više od trećine ispitanika u sedam europskih zemalja smatra da Židovi imaju previše moći u gospodarstvu i financijama.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Židovi

,

antisemitizam

,

Antidefamacijska liga

Antisemitske predrasude raširene su u Europi, pokazalo je istraživanje Antidefamacijske lige (ADL), nevladine udruge za borbu protiv antisemitizma sa sjedištem u New Yorku.

Više od trećine ispitanika u sedam europskih zemalja smatra da Židovi imaju previše moći u gospodarskom i financijskom svijetu, navedeno je u rezultatima istraživanja predstavljena u utorak u New Yorku.

ADL je od sredine prosinca do sredine siječnja ispitao 500 osoba u Njemačkoj, Francuskoj, Austriji, Poljskoj, Mađarskoj, Španjolskoj i Velikoj Britaniji.

Ispitanici su pritom suočeni s predrasudama koje su trebali označiti kao "vjerojatno istinite" ili "vjerojatno pogrešne".

Polovica ispitanika izjavila je da su Židovi odaniji Izraelu nego svojoj vlastitoj zemlji.Oko 40 posto ispitanika izjavilo je da Židovi imaju previše moći u području financija i gospodarstva. To je mišljenje najraširenije u Mađarskoj, gdje ga podupire 67 posto ispitanika.

U prosjeku 44 posto ispitanika izjavilo je da je "vjerojatno važna" tvrdnja da Židovi još uvijek previše govore o holokaustu. Najveći broj takvih mišljenja zabilježen je također u Mađarskoj s 56 posto ispitanika, te u Austriji i Poljskoj s po 55 posto ispitanika.

Antisemitske predrasude općenito su najmanje raširene u Velikoj Britaniji, a najraširenije su u Mađarskoj, Poljskoj i Španjolskoj.

Antisemitizam živi u glavama mnogih Europljana, ocijenio je ravnatelj ADL-a Abraham Foxman, podsjetivši na istraživanje 2007. koje je polučilo slične rezultate. On čak smatra da je potpora antisemitskim predrasudama čak porasla.

Antidefamacijska liga, osnovana 1913., vodeća je udruga u svijetu koja se bori protiv antisemitizma putem programa i služba koje djeluju protiv mržnje, predrasuda i vjerske nesnošljivosti. (hina/metro-portal)

11.02.2009. 22:12:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh