« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 5 mjeseci
DAJE VAM ... NIŠTA!

U energetskim pićima jedino je koristan kofein

U energetskim pićima jedino vrijedi kofein, a sve ostalo što piše krupnim slovima je samo reklama, kaže istraživanje

Energetska su piča beskorisna
Energetska su piča beskorisna (Shutterstock)
Više o

kofein

,

snaga

,

energetski napici

Energetska pića postala su ogroman izvor zarade, a žestoka konkurencija tjera proizvođače na raznorazne ideje i trikove za poboljšanje prodaje. Istraživanje objavljeno u Nutrition Reviews pokazalo je da je od sve halabuke na naljepnicama vrijedan jedino kofein na stražnjo strani deklaracije, napisan sitnim slovima.

S naljepnica vrište egzotične biljke koje navodno rade čuda poput ginsenga ili gurarane, a i taurin bi trebao raditi čuda, no nakon detaljne analize ustanovljeno je da nema nikakvog dokaza da ti sastojci dižu energiju.

Naravno, energetska pića podižu i kognitivne i fizičke mogućnosti, no radi se isključivo o učinku izuzetno visokih doza kofeina.

Takva pića prosječno sadrže i 14 puta više kofeina od ostalih bezalkoholnih pića, ali i gomilu kalorija, pa ih osobe koje nisu fizički aktivne zapravo ne bi smjele piti.

Uz to, pretjerana konzumacija takvih pića može dovesti do poremećaja u ponašanju, dijabetesa i srčanih problema, pa toplo preporučujemo - ako vam se, jel, imaju krila, skuhajte si dobru jaku tursku kavu, bit će i više nego dovoljna. 

16.12.2012. 22:03:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh