« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
DAN GRADA

U Dubrovniku počela Festa sv. Vlaha

Dan zaštitnika grada Dubrovnika slavi se 1038. put, a na otvaranju Feste brojnim se posjetiteljima obratio dubrovački biskup Želimir Puljić

(Wikipedia)
Više o

Orlandov stup

,

Dubrovnik

,

Želimir Puljić

,

Festa sv. Vlaha

Svečanim ceremonijalom ispred Parčeve crkve, puštanjem golubica i podizanjem barjaka sa svečevim likom na Orlandov stup, u Dubrovniku je danas otvorena 1038. Festa sv. Vlaha, zaštitnika Dubrovnika na koju se slavi Dan grada.

Brojnim domaćima i gostima okupljenim na otvaranju Feste obratio se dubrovački biskup mons. Želimir Puljić. Štovanje sv. Vlaha ispunjava nas radošću i zahvalnošću jer su naši kršćanski i katolički korijeni duboki, rekao je. Posebno se osvrnuo na odnos znanosti, vjere i okoliša, podsjetivši na papinu ovogodišnju poruku "Ako želimo čuvati mir čuvajmo stvoreno". Nužno je obnoviti savez čovjeka i okoliša jer se baština svakodnevno uništava zbog kratkoročnih interesa, a svi smo odgovorni čuvati zemlju, vodu i zrak, naglasio je dubrovački biskup mons. Želimir Puljić.

Otvaranju Feste nazočili su brojni stanovnici Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije, splitsko makarski nadbiskup Marin Barišić, šibenski biskup Ante Ivas, vojni ordinarij Juraj Jezerinac, vrhbosanski pomoćni biskup Pero Sudar te svećenici i redovnice iz dubrovačke biskupije. Otvaranju Feste nazočio je i armenski biskup Nareg Alemezijan, predstavnici diplomatskog zbora u Hrvatskoj, župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić i drugi predstavnici lokalnih vlasti.

Sutra, na sam blagdan sv. Vlaha u 10 sati ispred dubrovačke katedrale bit će služena koncelebrirana sv. misa koju će predvoditi šibenski biskup mons. Ante Ivas nakon čega će uslijediti procesija ulicama Dubrovnika. (hina/metro-portal)

02.02.2010. 17:02:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh