« Život
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
FRITILLARIA RAGISINA

U Dubrovniku otkrivena nova vrsta zooplanktona

Znanstvenici Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku otkrili su za znanost novu vrstu zooplanktona, nazvanu po latinskom imenu Dubrovnika (Ragusa) Fritillaria ragusina

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Dubrovnik

,

otkriće

,

zooplankton

Taj zooplankton je otkriven u otvorenim vodama južnog Jadrana u tijeku istraživanja u siječnju 2008. brodom "Naše more", u okviru projekta "Struktura planktonskih populacija u trofoičkom gradijentu u južnom Jadranu".

Taj projekt vodi znanstvena suradnica Mirna Batistić, koja je zajedno s kolegom Radom Garićem danas na konferenicji za novinare predstavila to otkriće.

Istaknuto je kako ta vrsta pripada skupini repnjaka i nazvana je po latinskom imenu Dubrovnika - Ragusa. Živi u otvorenim vodama južnog Jadrana, na udaljenosti šest nautičkih milja od kopna, veličine jedan milimetar, a hrani se bakterijama i algama mikroskopske veličine.

Ravnatelj instituta Nenad Jasprica kazao je kako otkriće te vrste pokazuje kako još nedostatno poznamo Jadransko more, a prva pohrana tog otkrića bit će u Muzeološkoj zbirci u Dubrovniku. (hina/metro-portal)

18.01.2010. 15:28:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh