« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
SVE ZA SPAS

U Dubai World ulupano novih 6 milijardi dolara

Središnja banka Ujedinjenih Arapskih Emirata također je u veljači prošle godine pomogla s 10 milijardi dolara

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Dubai World

,

Dubai recesija

Arapski emirat Dubai dosad je ulio 6,2 milijarde dolara u posrnulu tvrtku Dubai World i spreman je uložiti još novaca za pomoć tom konglomeratu čija je zaduženost prošle godine snažno potresla globalna tržišta, kazala je jedna vladina glasnogovornica.

Prema njezinim riječima, u veljači prošle godine formiran fond Dubai Financial Support Fund (DFSF), čija je zadaća pomoć zaduženim državnim korporacijama, u proteklih je 12 mjeseci u grupaciju Dubai World Group ulio više od 6,2 milijarde dolara.

"DFSF je spreman u tu tvrtku uliti značajno više novca, kao što je i najavljeno u prosincu, kada je vlada izdvojila 4,1 milijardu dolara za pokrivanje dospjelih obveznica tvrtke Nakheel, dijela Dubai World-ovog poslovanja s nekretninama", kazala je ona.

Nakheel je u zadnji trenutak spašen od sigurne propasti zahvaljujući pomoći susjednog Abu Dhabija, čime je ukupna financijska pomoć tog emirata Dubaiju u razdoblju financijske krize dosegnula 10 milijardi dolara.

Središnja banka Ujedinjenih Arapskih Emirata također je u veljači prošle godine pomogla s 10 milijardi dolara.

Iako je tvrtka Dubai World u vlasništvu države, pomoć joj je dodijeljena isključivo na komercijalnoj osnovi, ističe nadalje vladina glasnogovornica.

Dubai je potresao globalna financijska tržišta kada je krajem studenoga priopćio da radi restrukturiranja mora zamrznuti sve isplate dugova Dubai Worlda na najmanje šest mjeseci.

To je potpirilo strahovanja od mogućeg zapadanja tog nekada prosperitetnog grada-države u dužničku krizu, s akumuliranim dugovanjem između 80 i 100 milijardi dolara. (hina/metro-portal)

08.02.2010. 11:40:31
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    08.02.2010. 12:00
    smiješno je gledati ovakve očajničke poteze, naročito kada banke pomažu posrnulim kompanijama i misle da će time nekako povećati kupovnu moć običnih ljudi :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh