« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
POZITIVNI POMACI

Viktor Lenac ostvario dobit od osam milijuna kuna

Nakon četverogodišnjeg stečajnog postupka brodogradilište je pokazalo da može opstati, no očekuje se teška 2010. godina

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (lenac.hr)
Više o

Viktor Lenac

,

brodogradilište

Brodogradilište Viktor Lenac prošlu je godinu po privremenim financijskim pokazateljima objavljenima na Zagrebačkoj burzi, završilo s neto dobiti od osam milijuna kuna.

Ukupni prošlogodišnji prihodi Lenca iznosili su 332 milijuna kuna, a ukupni rashodi 324 milijuna kuna.

Poslovni prihodi iznose 326 milijuna kuna. Pritom su prihodi od remonta brodova iznosili 222 milijuna kuna, a ostvareni su na 56 brodova. Preostali dio odnosi se na prihode od offshore djelatnosti (36,8 milijuna kuna) ostvarenih od gradnji plinskih platformi, prihode od osiguranja s osnova refundacije troškova vađenja potonulog doka (18,7 milijuna kuna), preinaku brodova (23,8 milijuna kuna), investicije odnosno upotrebu vlastitih proizvoda (8,7 milijuna kuna) te druge prihode kao što su prodaja materijala i otpada, prihode od najma i druge.

Koncem prosinca 2009. godine u tijeku su bila dva veća remonta čija se vrijednost ne iskazuje kao realizirani prihod, napominje se u izvještaju.

U Lencu očekuju da će 2010. godina biti teža u području remonta u odnosu na prošlu, s trendom daljnjeg zaoštravanja konkurencije i snižavanja cijena.

U offshore djelatnosti ne očekuju se novi veći poslovi gradnje platformi za eksploataciju prirodnog plina već eventualno manji projekti na već izgrađenim platformama.

U tijeku su pregovori za nekoliko projekata preinaka i offshore platformi, koji su u fazi razrade ili blizu ugovaranja. Takvi projekti mogli bi donijeti pozitivne pomake u odnosu na 2009. godinu te će stoga interes Viktora Lenca biti usmjeren na njih, kaže se uz ostalo u izvještaju o poslovanju Lenca u 2009. godini.

Viktor Lenac je u travnju 2008. godine izišao iz stečaja nakon više od četiri godine stečajnog postupka. Po okončanju stečaja, najveći dioničari postali su zadarska Tankerska plovidba i pulski Uljanik, a veće udjele imaju HFP i HBOR. (hina/metro-portal)

05.02.2010. 15:08:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh