« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
AMNESTY INTERNATIONAL

U četvrtak se na Cvjetnom trgu nastavlja kampanja Zahtijevamo dostojanstvo

Na Cvjetnom će sutra biti postavljene lutke kao simboli teškog života s kojim se svakodnevno suočavaju beskućnici

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images/Ilustracija)
Više o

Cvjetni trg

,

beskućnici

,

Amnesty International Hrvatska

,

Zahtijevamo dostojanstvo

Amnesty International Hrvatske nastavit će sutra, 18. ožujka, kampanju pod nazivom "Zahtijevamo dostojanstvo", želeći upozoriti na sve veći broj beskućnika u Zagrebu kojima se, kako ističu, nitko sustavno ne bavi.

Tako će sutra na Cvjetnom trgu, jednom od najfrekventnijih mjesta u Zagrebu, biti postavljene lutke kao simboli teškog života s kojim se suočavaju beskućnici, priopćeno je danas iz Amnesty Inernationala Hrvatske, organizacije koja se bavi zaštitom i promicanjem ljudskih prava,

Kampanja, kojoj je poruka "Više prava-manje siromaštva", trajat će do 31. ožujka.

Njome će se upozoriti na visoku stopu nezaposlenosti, kao ključan uzrok zbog kojeg ljudi postaju beskućnici, ali i na nedostatnu mrežu potpore, jer u Hrvatskoj, kako se ističe, ne postoji nacionalna strategija ili program za suzbijanje tog problema.

Po posljednjem relevantnom istraživanju o beskućnicima, provedenu 2002., u Hrvatskoj je oko 500 beskućnika, od kojih samo na području grada Zagreba četiri stotine. Uglavnom je riječ o muškarcima srednjih godina, iako u zadnje vrijeme raste i broj žena beskućnica.

Amnesty International upozorava i na kontradikcije hrvatskog zakonodavstva, u kojemu ne postoji pojam "beskućnik", odnosno niti jedan zakon koji se bavi tom kategorijom ljudi, te smatra kako se bez promjene sadašnje regulative ništa bitno neće poboljšati.

Kreativan koncept za kampanju izradili su kreativni direktor Tonči Klarić i umjetnički direktor Mislav Vidović, zaposleni u agenciji "Bruketa&Žinić", već nagrađeni za kampanju Amnestyja "Plastični vojnici" i "Tanjur". Oba spomenuta vizualna rješenja dio su velike društveno-odgovorne kampanje kojoj je primarni cilj podizanje svijesti u najširoj javnosti o važnosti brige za sve vrste kršenja prava u svijetu, stoji u priopćenju. (hina/metro-portal)

17.03.2010. 19:04:29
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    17.03.2010. 19:27
    naravno da se nitko sustavno time ne bavi... stigao je kapitalizam: koga briga za beskućnike kad ja imam mirijade na svom računu :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh