« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
SVETI DUJAM

U Brodosplitu porinut brod za prijevoz rasutih tereta

Naručitelj broda, koji je dobio ime "Sveti Dujam", domaća je brodarska tvrtka Jadroplov

Porinuće
Porinuće (Tea Cimaš/Cropix/Ilustracija)
Više o

Brodosplit

,

Jadroplov

,

parapsihologija

U Brodosplit-Brodogradlištu danas je porinut novosadrađeni brod za prijevoz rasutih tereta koji nosi ime "Sveti Dujam", čiji je naručitelj domaća brodarska tvrtka Jadroplov.

"Sveti Dujam" je drugi od dva broda za prijevoz rasutih tereta što ih je splitsko brodogradilište ugovorilo za domaćeg brodara, a ujedno i četvrta o šest planiranih primopredaja u 2010. godini, priopćio je Brodosplitov ured za odnose s javnošću.

Brod "Sveti Dujam" je dužine 190 metara, visine 17 metara i nosivosti 52.000 tona, a opsluživat će ga 25 članova posade.

Brodovi za prijevoz rasutih tereta, tzv. bulk carrieri, izgrađeni za domaćeg brodara, prvi su u Hrvatskoj građeni po zajedničkom pravilniku za brodsku strukturu (Common Structural Rules) - donesenom od svih klasifikacijskih zavoda svijeta. Time je osigurana trajnost strukture broda dignuta na najvišu razinu, navodi se u priopćenju.

Dodaje se kako je ujedno riječ i o prvim brodovima u Hrvatskoj za prijevoz specifične težine tereta od tri tone po prostornom metru, poput sumpora, vapnenca, silikon-magnana i ribljeg brašna. Svi tankovi goriva su odvojeni od vanjske otplate, čime je znatno povećana sigurnost u slučaju oštećenja.(hina/metro-portal)

24.09.2010. 17:59:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh