« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
MJESEC DANA

Najavljeno isključivanje NE Krško zbog remonta

Remont bi trebao završiti 31. listopada ponovnim uključenjem nuklearke Krško u elektroenergetsku mrežu

NE Krško
NE Krško (Marko Miščević/CROPIX)
Više o

nuklearna

,

nuklearna elektrana

,

NE Krško

Nuklearna elektrana Krško (NEK) krajem rujna započet će redovni remont koji će trajati oko mjesec dana, najavljeno je danas iz nuklearke. Elektrana će zbog remonta 30. rujna biti isključena iz elektroenergetske mreže, a remont bi trebao završiti 31. listopada uključenjem NEK-a u mrežu.

Kako su izvijestili iz NEK-a, tijekom remonta će se uz ostalo obaviti zamjena gorivih elemenata i 33 svežnja kontrolnih palica, pregled reaktorske posude, niz drugih remontnih zahvata održavanja, kao i 30-ak planiranih modifikacija među kojima i zamjena statora glavnog električnog generatora.

To je četvrti put da se remont obavlja nakon 18-mjesečnog gorivog ciklusa (ranije su se obavljali godišnje). Tijekom 24. gorivog ciklusa, koji je započeo 3. svibnja 2009., a završava 30. rujna 2010. godine, NEK je radio izuzetno stabilno i bez neplaniranih zaustava, u tom je ciklusu proizveo 8,45 teravatsati (TWh) neto električne energije, što je oko 1,2 posto više od plana, naglašavaju iz NEK-a.

"Visokom učinkovitošću i stabilnošću rada NEK je osiguravao pouzdanu opskrbu električnom energijom i omogućavao pozitivne učinke na tržištu za oba elektroenergetska sustava", navodi se u priopćenju.

Naime, sukladno međudržavnom ugovoru Hrvatske i Slovenije energija proizvedena u nuklearci se u istim udjelima (50:50) isporučuje slovenskoj GEN energiji i Hrvatskoj elektroprivredi.(hina/metro-portal)

24.09.2010. 17:46:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh